Zwaluw 4 moet genoegen nemen met punt

Senioren — Gepubliceerd op 15 mei 2018 16:05 door Dominique Pichel

Het is zondag 13 mei. In Gennep zijn de jaarlijkse volleybalfeesten achter de rug, de Flamingo’s hebben als vanouds gestraald en het dorp annex stad maakt zich op voor de braderie. Dit terwijl het vijfde elftal van het plaatselijke sv Vitesse’08 alle steun kan gebruiken. Ze bezetten namelijk de laatste plaats in de reserve 6de klasse 27, alwaar zoals gezegd de vorm van de dag bepaald wie wint. 

Voor de thuisploeg een reden om zich klaar te stomen met een grote selectie voor een wedstrijd tegen De Zwaluw 4. Dat Oeffeltse team komt tot veertien spelers deze zondag en wil zo de goede reeks graag voortzetten. Maar een appje een avond voorafgaand aan het duel van de doelman helpt niet. Zijn bericht: ‘Ik weet niet of ik kan spelen, heb met mijn pink klem gezeten in de koelkast.’ Maar leider Bert verbaasd zichzelf nergens meer over en heeft al snel een vervanger achter de hand.

Achterkamertjes
Na een lange tocht moest er worden gewacht op een scheidsrechter (‘Kan die gast met die pet anders niet gaan fluiten anders?), die even later aan kwam zetten en er autoritair uitzag. Hij droeg een fraai groen shirt, strikte vooraf zijn witte gympen strikte en gaf direct aan geen tegenspraak te dulden. De Zwaluw wist dus dat het zijn mond dicht moest houden en zich gaan richten op voetballen. Iets waar men alleen maar reikhalzend naar uit kon zien, want discussiëren gebeurt immers in de politieke achterkamertjes.

Er ontsprong een duel tussen een voetballend De Zwaluw en een Vitesse dat er vol tegenaan ging. Al gauw werd onoplettendheid aan Zwaluw-zijde afgestraft, maar Dick had buitenspel geconstateerd en de scheidsrechter keurde het doelpunt op aangeven van zijn assist af. Gewoonweg klasse, want deze beslissing zorgde voor vrede en ook rust. Bas kreeg daarna een schietkans, maar de doelman van Vitesse redde op fantastische wijze. Sowieso keepte deze doelman zeer attent. 

Scherpschutter Bas
Vitesse kreeg ook een schietkans, maar Tim wist de bal stijlvol te pareren, al waarvoor de complimenten werden uitgedeeld (zelfs door de tegenstander). Langzaamaan kroop De Zwaluw steeds vaker uit zijn schulp. En na twintig minuten spelen kwam het zelfs op 0-1. Bas was attent bij een corner. Zijn inzet was volgens de scheidsrechter die op de achterlijn stond, de doellijn gepasseerd.

Wat de eerste 25 minuten al opviel, was dat de bal zich lekker liet trappen en zo ontstond ook bij Tim het idee om een terugspeelbal aan te nemen en eens met overtuiging naar voren te schieten. Daar een verdediger daar zo van schrok, en ook nog verkeerd timede, kreeg Bas vrije doortocht naar het doel. Oog-in-oog met de doelman bleef hij rustig en schoof de bal binnen 0-2, met een doelpunt van de spits Bas (dat is niets nieuws onder de horizon) en een assist van de doelman (dat is wel wat opmerkelijker).

Geniale actie
Na het eerste half uur ging De Zwaluw mee in het wat onrustigere, maar wel volle overgave spelende Vitesse’08. Tien minuten voor de rust verslikte Mark zich in de bal, gaf onbedoeld een tegenstander hiermee doortocht, welke door Tim geblokt werd. Echter trok Mark hierbij aan het shirt van de tegenstanders en belette dus iemand van een scoringskans. Dan volgt er dus een penalty, wat de scheids ook netjes uitlegde na het geven van de penalty. Deze werd onberispelijk binnengeschoten. Tim koos de verkeerde hoek, maar bij het kiezen van de goede hoek had hij de penalty ook niet gehad. 1-2 en Vitesse’08 geloofde er weer vol in. 

De Zwaluw kreeg daarna nog wat mogelijkheden, maar vaak ontbrak de eindpass, of was de voorscherp te scherp. Zo had Job nog een geniale actie, maar zijn voorzet kwam net niet aan. Bas had nog een vrije trap op een voor hem vrije plek te nemen. Echter verdween de bal op de Brabantweg in plaats van in het netje van het tweede speelveld. Bert gaf in de rust niet aan dat men moest waken voor de eerste vijf minuten na rust, maar voor de eerste 45 (!) minuten na rust. Iets waar overigens achteraf niets van gelogen bleek. 

Kilowatt
Bij het (her)betreden van het veld vielen twee zaken op. Vitesse’08 had van doelman gewisseld en na het toucheren van de speelbal, bleek hier ineens een aantal kilowatt meer lucht in te zitten dan in helft één. De tweede helft kwam De Zwaluw niet echt lekker in het spel, maar creëerde wel wat mogelijkheden. Aan de andere zijde had Vitesse het meeste balbezit, bovendien speelde het met zeer veel passie. 

Iets wat overigens ook gezegd kon worden van Ivo en Dick, die als backs heerlijke duels uitvochten. Bram streed als een bezetene als midden-midden en voorin sleurde Cas waar hij kon en deed iedereen wat in hun vermogen lag. Kris, afgelopen donderdag nog rustpunt van jewelste achterin, werd dit keer als rechtsbuiten geposteerd. Hij kreeg nog een tweetal grote kansen, maar schoot beide keren wild over. 

Het maximale
Naarmate de wedstrijd vorderde bleek Vitesse over de langste adem te beschikken. Zeker ze waren een stuk jonger en hadden meer manschappen tot hun beschikking en een linksback met een goddelijke trap. Al een paar keer werd het hieruit gevaarlijk en een minuut of vijf voor tijd, mocht hij zijn specialiteit weer eens ten tonele spreiden. Hij zette voor én vanaf een meter of zeven mocht een Vitesse-speler inkoppen. Hij deed dit met overtuiging, Kars sprong er nog tussen om de bal weg te schampen, maar de bal verdween via de kruin van de Zwaluw(s)topper in het doel, alwaar Tim nu dubbel kansloos was geworden. De aanvoerder van Vitesse ging snel de bal halen, want hij rook net als zijn teammaten dat er meer in zat. 

Hetgeen niet de waarheid werd, want vijf minuten na de 2-2 had de beste man van het veld, de scheidsrechter, afgefloten. Er was wat teleurstelling bij De Zwaluw over het resultaat. Daar was in te komen, want het had de beste kansen in de tweede helft, maar eerlijk is eerlijk dit Vitesse deed er alles aan om resultaat te halen en boog een achterstand van 0-2 om in een 2-2.

Een punt was deze zondag gewoon het maximale resultaat voor Zwaluw 4. Kop omhoog, er is gewoon goed gewerkt, er werd in elk geval niet verloren (iets wat in de eerste seizoenshelft wel gebeurt zou zijn) en het vizier weer op donderdag zetten, wanneer om 19.30 uur afgetrapt wordt tegen een nog unieke tegenstander: VIOS’38 is namelijk dan de sparringpartner. Met een hoop gepuzzel en geregel zal er een team geformeerd ‘dienen’ te worden. 

De Zwaluw 4: Tim Hendriks ©; Dominique Pichel, Mark Bovenkerk (46. Ivo Broekmeijer), Kars Jacobs, Dick Verbeeten; Dennis Verwoert (46. Cas Broekmeijer/85. Bas van den Bogaard), Frank van Elst, Job Tijssen; Kris van den Bogaard, Bas van den Bogaard (70. Mark Bovenkerk) en Patrick van de Ven (46. Bram Coenen).

Overigens:
- Bleek de doelman van De Zwaluw slechts een dikke zwelling te hebben op zijn pinken, hij was even niet bij de pinken geweest.
- Was het na  afloop akelig stil in de Vitesse kantine, slechts twee man plus twee personeelsleden hadden plaats aldaar, terwijl er een team meer had gespeeld. Waarschijnlijk moet die braderie wel van niet zo’n dergelijk niveau zijn geweest.

Statistieken 2017/2018  
  Doelpunten  
1. Bas van den Bogaard 8
2. Kris van den Bogaard 4
  Martijn Martens 4
4. Tom Verbroekken 3
5. Harm Miggiels 3
6. Paul van Asten 2
7. Bram Coenen 1
  Ivo Broekmeijer 1
  Frank van Elst 1
  Michel Jansen 1
  Dennis Verwoert 1
  Mark Bovenkerk 1
  Rob Jilisen 1
  Leon Hoesen 1
     
  Assists  
1. Job Tijssen 4
  Dominique Pichel 4
3. Bas van den Bogaard 3
4. Michel Jansen 2
5. Leon Hoesen 2
6. Martijn Martens 1
  Mark Bovenkerk 1
  Dick Verbeeten 1
  Bram Coenen 1
  Tom Verbroekken 1
  Jeroen de Wit 1
  Tim Hendriks 1

Tekst: Tim Hendriks.

« ga terug
Evelien Van Alem Fotografie Spar Boere Atlantic Power Van Neerven Sport Security Art Kapsalon Annemarie Hoofdsponsor Kersten Assurantiën