Zwaluw 1 loopt spaak op Elsendorp

Senioren — Gepubliceerd op 20 november 2018 09:35 door Anne Menting

De Zwaluw trad zondag in speelronde 8 aan op sportpark de Dompt in Elsendorp tegen de plaatselijke vv.  Eenmaal het sportpark oplopende, viel al gelijk de fraaie en goede grasmat op. Iets wat de uitploeg graag ziet, want dan is goed combinatiespel mogelijk.  Over Elsendorp was buiten de stand om weinig bekend, het elftal is gepokt en gemazeld in het met fysiek doordrenkte vijfdeklassevoetbal, met ietwat meer lugubere teams uit de omgeving van Eindhoven en Helmond. Voor hen is de klasse waarin het speelt een verrijking, waarbij de resultaten tot dusver behoorlijk te noemen waren.

Aan het begin van de wedstrijd was een redelijk gelijk opgaande strijd te zien. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam De Zwaluw steeds beter in de wedstrijd. Dat onze ploeg op achterstand kwam was een verrassing, want bij de eerste de beste uitbraak schoot een van de vaardige Ribeiro-broers knap raak. Niet veel later kreeg de linksbuiten van Elsendorp een grote kans, maar werd afdoende gehinderd.

Na een half uur spelen ging De Zwaluw beter voetballen en creëerde het wat kansen. Er werd goed gecombineerd en de crossballen op Merijn en Boyd waren fraai om te zien. Uit een aanval trof Harm de paal, waarbij ondertussen een overtreding werd gemaakt op Boyd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Frans-Reijs-Elsendorp

Overtredingen werden er sowieso ontstellend veel gemaakt door de thuisploeg. Nooit gemeen, maar wel veelvuldig. De scheidsrechter wachtte ietwat lang met het uitdelen van een gele kaart.

In de 42ste minuut onderschepte Jan uitstekend een bal en zag zijn onderschepping over 45 meter promoveren tot een wereldpass. Hij bracht hiermee, bewust of onbewust, Merijn geweldig in stelling. Merijn was eerder bij de bal dan de keeper en liftte de bal over de doelman heen. Een Elsendorp-verdediger dacht de bal nog voor de lijn weg te halen, maar raakte de bal zeer licht. De bal kwam in de voeten van de meegelopen Boyd, die binnen werkte: 1-1. Voor rust kreeg Merijn nog een mogelijkheid, maar zijn geblokte schot werd door de doelman over getikt.

Wind mee
Het goede spel van het eerste bedrijf werd niet meegenomen naar de tweede helft. De Zwaluw speelde met minder overtuiging en bouwde te langzaam op. De bal werd te vaak achteruit gespeeld in plaats van vooruit. Of men speelde de bal niet in een keer door, maar wachtte. Zo had Merijn een keer doortocht kunnen hebben, maar stond door dit lange(re) wachten buitenspel.

De thuisploeg had nu de wind mee en maakte dankbaar gebruik van geklungel achterin bij De Zwaluw. Een Elsendorper pakte de bal af en trok voor. Van dichtbij schoot de rechtshalf binnen. Even later was het bijna 3-1, toen Stijn met een geweldige reactie een van richting veranderde poging wist te verijdelen.

Zwaar irritant
De Zwaluw wisselde aanvallend in de hoop het tij te gaan keren. Milan en Bram kwamen erin voor Jan en Dirk. Dit zorgde voor meer aanvallende impulsen. Onderwijl was het provocerende gedrag van twee Elsendorpspelers zwaar irritant te noemen en een van hen mocht van geluk spreken dat de scheidsrechter mild was toen deze na het verkrijgen van een gele kaart na een overtreding op Charly niet nog een kaart kreeg, omdat hij bleef mekkeren en zelfs de scheidsrechter belaagde. Hij werd beschermd door zijn trainer en van het veld gehaald, maar had zo maar weggestuurd kunnen of misschien wel moeten worden.

De goed ingevallen Bram kreeg nog een goede kans, maar vond de doelman op zijn weg. Elsendorp stond met 10 man op eigen helft en verdedigde hardhandig de voorsprong, waarbij wederom enkele overtredingen nodig waren. Intussen namen de irritatie en frustratie bij enkele Zwaluw-lieden toe, wat het spel niet ten goede kwam. Elsendorp was vanuit de counter nog tweemaal gevaarlijk, maar beide keren schatte Stijn de situatie goed in. Milan schoot nog een keer, maar zijn schot ging naast.  Ook een vrije trap van Willem ging naast. In de 93ste minuut scoorde Merijn nog, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Niet veel later was het voorbij. De Zwaluw kon inrukken met een 2-1 nederlaag.

Geen paniek
De omstandigheden waren zeker niet in het voordeel van de Zwaluw: een scheidsrechter die zeer wisselend floot (dan weer keurig voordeel afwachten, dan weer plotsklaps fluiten terwijl voordeel, ‘echt’ voordeel was) en een tegenstander die er alles aan deed om voetbal onmogelijk te maken, maar dit kan ook als compliment gezien worden voor de mentaliteit van de thuisploeg.  Een team dat zeker nog voor verrassingen kan zorgen.

Voor De Zwaluw is het credo, gewoon gauw vergeten deze wedstrijd, goed trainen en het vizier zetten op zondag tegen Sambeek, dat altijd een lastige tegenstander is. We weten met zijn allen dat onze Zwaluwmannen gewoon goed kunnen voetballen en zagen dat deze zondag op momenten in Elsendorp. Het seizoen is nog erg lang en andere teams gaan zeker ook nog punten laten liggen. Kortom geen reden tot paniek, alles staat kort bij elkaar gewoon lekker blijven voetballen.

Tekst: Tim Hendriks

Foto's toegevoegd op 21 november 2018 10:19

Atlantic Power Van Alem Fotografie Security Art Kersten Assurantiƫn Hoofdsponsor Spar Boere Van Neerven Sport Evelien Kapsalon Annemarie