'Scenario waar je van droomt'

Algemeen — Gepubliceerd op 04 mei 2011 07:30 door Dominique Pichel

Ruim aandacht van dagblad De Gelderlander over de lastminute handhaving van De Zwaluw. Door een overwinning op DSV en een zege van Excellent op Handel bleef de ploeg van scheidend trainer Teun Jacops behouden voor de vijfde klasse. Journalist Juul van Loon was in Oeffelt.

"Bloemetjes, De Zwaluw mag er een aantal versturen, morgen. De Oeffeltse vijfdeklasser lukte het om op de laatste wedstrijddag het Sinttunnisse DSV te kloppen (4-2) en daardoor na een compleet seizoen op een degradatieplek te hebben gestaan toch nog klassenbehoud veilig te stellen.

Op het nippertje voorkwam De Zwaluw daarmee de tweede degradatie op rij.

Drie bloemetjes maar liefst, mogen de deur uit. Twee daarvan mogen naar mensen in de gemeente Sint-Anthonis, één helemaal naar Zuid-Limburg. Bloemetje één mag naar keeper Budy van Sambeek van DSV. Die jeugdige keeper liet in de tweede helft een schot van spits Stan Cuppen door zijn benen glippen. Het betekende de 3-2 voor De Zwaluw en hèt breekpunt in de wedstrijd. Bloemetje twee mag naar scheidsrechter Kok uit Maastricht. Hij matste De Zwaluw door eerst DSV'er Tom Arts een rode kaart te geven wegens natrappen en iets later de bal op de stip te leggen, nadat Harm Miggiels in het strafschopgebied werd neergelegd. Het betekende de 4-2 (Patrick van Elst) en de beslissing in de wedstrijd. Het derde bloemetje dat De Zwaluw mag gaan versturen, kan naar voetbalvereniging Excellent. Die ploeg vervulde tegen Handel haar sportieve plicht (0-2), waardoor De Zwaluw die club op de ranglijst kon passeren.

"Dit was een scenario waar je van droomt." Aan het woord is De Zwaluw-voorzitster Willy Hendriks, die na een spannend middagje overkomt als de gelukkigste vrouw op aarde. "Keiblij zijn we. Je bungelt het hele jaar onderaan en blijft er dan nog net in. Onvoorstelbaar." Hendriks zenuwen, en die van vele andere Oeffeltenaren werden door de spelers in het veld negentig minuten lang op de proef gesteld. De Zwaluw kwam twee keer op voorsprong (doelpunten van Stan Cuppen en Harm Miggiels), evenzo vaak kwam DSV gelijk (Rob Brienen in de eerste helft, Tom Arts tien minuten na rust). Toen was al bekend - via een direct lijntje - dat Excellent tegen Handel op voorsprong stond. Ondanks dat moest De Zwaluw zelf winnen. Dat lukte uiteindelijk na de blunder van keeper Van Sambeek en de penalty van Van Elst.

"Dit was kantje boord", glundert doelpuntenmaker Stan Cuppen na afloop. "We zijn blij dat de spelers van Excellent hun sportieve plicht hebben vervuld." Over de 3-2: "Het was een schot van niks."

Vier bloemetjes deelde voorzitster Hendriks gistermiddag alvast uit binnen de club. Ze waren de voor drie stoppende routiniers (keeper Jos van Asten, aanvoerder Ferry van Amstel en Rob van Elst) en voor trainer Teun Jacobs, die De Zwaluw na één seizoen alweer gaat verlaten.

Gelukkig voor Jacobs en voor de Oeffeltenaren niet met een degradatie. "Deze wedstrijd was voor ons zo spannend. We hadden het geluk dat we tegen negen man kwamen te spelen (vlak voor het rood van Tom Arts moest Sjoerd van de Berg het veld geblesseerd verlaten, terwijl DSV zijn al drie keer gewisseld had, red.)," zegt Jacobs met een brede lach. "Ik ben ontzettend blij voor De Zwaluw en voor John Boeijen (volgend seizoen trainer in Oeffelt, red.) dat ze in de vijfde klasse blijven. Uiteindelijk redden we het na een sterke tweede seizoenshelft. Daarvoor hadden we last van een disbalans in het elftal."

Spar Boere Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Autoservice VDB Kapsalon Annemarie Van Neerven Sport Kersten Assurantiƫn Aben Reclame Cuijk Evelien