Pure voetbalromantiek met negatieve afloop voor De Zwaluw 4

Senioren — Gepubliceerd op 14 april 2018 18:25 door Willem Bardoel

Zondag 8 april vond voor De Zwaluw 4 een competitiewedstrijd plaats thuis tegen Astrantia 2 uit Middelaar. In de uitwedstrijd werd na het op een gsm aanschouwen de zege van Max Verstappen, in een leuke wedstrijd tegen een leuke tegenstander met 2-1 verloren door De Zwaluw. De Zwaluw aasde deze zondag op revanche en rechtte de rug. 

De omstandigheden waren heerlijk deze zondag. Twee teams in echte voetbalkleuren blauw-wit om geel-zwart, een goede scheidsrechter in de persoon van Benno Broekmeijer, keurig in het zwart, en een stralend lentezonnetje. Enige wat nog beter zou kunnen deze zondag was de wedstrijdbal, helaas zijn de twee exemplaren die De Zwaluw 4 had, zo snel als ze kwamen weer verdwenen. Zoals de voorraad van een slagerij, nadat een leeuw is langs geweest die zojuist een vastenperiode heeft genoten. Degene die meer weet om deze duistere zaak mag zich melden. En natuurlijk 22 spelers acteurs die voornemens waren er wat van te maken. Zo ook deze zondag, kijken hoe het er op het gladgestreken derde veld van De Zwaluw aan toe ging in een kelderduel in de reserve zesde klasse.

Om klokslag half elf ging het duel los en na wat sporadisch aanvalswerk van Astrantia, had De Zwaluw de betere mogelijkheden. Bas had de bal voor het inkoppen, kopte de bal ook richting doel, maar de doelman van Astrantia, toevallig het neefje van voormalig NEC-cory Dennis Gentenaar, deed wat wat in de familie zit en dat is een geweldige reflex in huis hebben. 

Even later creëerde Tom knap een kans, door de bal in de draai te schieten. Knap was ook wederom de redding ook van de Astrantia-doelman. Astrantia kwam na een minuut of twintig spelen de middelaar, correctie de middellijn, over. Als een volwaardige kamikaze-piloot gooide Mark er een sliding uit. Helaas, was het woord kamikaze wat ook echt werd nageleefd, want Mark raakte niets. De speler van Astrantia zette goed door, zag Dominique de bal half wegwerken en de bal kwam op "de zestien" bij een Astriaan met een geweldige pegel in huis. Hij bedacht zich geen moment en schoot de bal volle gas richting doel. De bal ging snoeihard via de hand van Tim en de onderkant van de lat binnen. 0-1 geheel tegen de verhouding in. 

Fraaie kopbal
De Zwaluw ging door en zette nogmaals alles op alles. Helaas voor De Zwaluw, was het een paar minuten later een speler kwijt. Michel leek ineens een halve meter kleiner, hij stapte in een kuil en zijn enkel bleef staan. Kris kwam voor hem in de plaats. Ondertussen kreeg De Zwaluw op eigen helft een vrije trap, waar een Astrantiaan voor bleef staan. Mark wilde hem weghalen voor de bal, maar daar was hij het niet mee eens en duwde Mark van zich af. Hiervoor krijg hij een gele prent en kon tien minuten toekijken. Voor De Zwaluw een man-meer-situatie. Zou het daar iets mee doen? Het antwoord was volmondig ja. Dominique sneed een vrije trap op fraaie wijze aan en Kris kopte knap binnen. 1-1 en De Zwaluw stond weer op gelijke hoogte.

Een paar minuten later vond Willem dat de Intercity tussen Amsterdam en Utrecht plotsklaps moest stoppen. Hoe doet men dit? Juist door aan de noodrem te trekken. Willem kreeg hiervoor ook de gele kaart en daarmee stond het nu tien tegen tien. Bas moest helaas ook het speelveld verlaten, nadat zijn heup niet meer deed wat verwacht werd. Het lijkt zo een lomp duel, maar beide uitvallers betroffen eenzijdige ongevallen. Het was zeker geen onsportief duel. Integendeel, er werd tussendoor eigenlijk min of meer gezellig gebabbeld en zo ook was er humor waar te nemen op het speelveld. Zo had Dominique een keer balbezit en vroeg zich af waar naar toe te spelen; “WIE?” waarna een Astrantiaan riep; “ik sta vrij”.

Het eerste bedrijf zou ook eindigen met 1-1, zij het niet dat Astrantia nog een corner mocht nemen. De corner kwam voor en in een poging uit te verdedigen, kopte Bram (gehoort van de tegenstander:’ oh die Bram is ook goed’) de bal snoeihard naar de grond en bij de tweede paal binnen. Mark & Tim verbouwereerd op de doellijn achterlatend. 1-2 voor Astrantia, dat welgeteld één kans daarvoor nodig had. 

Het ongeloof was dan ook groot in de kleedkamer. Goed, er werd af en toe slordig balverlies geleden, maar er werd niet slecht gevoetbald en er was een gezonde dosis inzet. Onder de fraaie omstandigheden werd de thee gelurkt en ging men vol goede moed naar de tweede helft. Na een paar minuten stonden beiden weer met elf en ging het spel verder. 

De Zwaluw had de organisatie staan en speelde bijna continue op de helft van de tegenstander. Astrantia kwam amper meer in het stuk voor en beperkte zich tot verdedigen. Toch had het de grootste kans de tweede helft, welke van een Zwaluwspeler kwam. Een van de beste mensen aan Zwaluw-zijde, Marcel, dacht, wat Bram kan, moet ik ook kunnen en kopte de bal in de verre hoek van Tim. Tim was hier echter op voorbereid en wist de bal met een reflex van de lijn te tikken. Aan de andere kant hadden Kris & Dominique nog goede mogelijkheden, maar kwamen in "de vijf meter" niet goed uit met hun passen zagen de kans voorbij gaan.

Knotsgekke slotfase
Zo kabbelde de wedstrijd voort en De Zwaluw leek het af te gaan leggen, tot in de 87ste minuut. Na een overtreding kreeg De Zwaluw een vrije trap en Tom plaatste zich achter het projectiel. Uit een ideale positie, zag hij de keeper van Astrantia verstoppertje doen achter zijn muur en besloot de bal langs de muur te trappen. De bal vloog binnen en dolle vreugde bij De Zwaluw, 2-2. Hierna wilde De Zwaluw uit alle macht erop en erover. Mede door dit enthousiasme maakte het een onnodige overtreding, waarbij Astrantia op 30 meter van het doel een vrije trap kreeg. De bal werd recht op Tim afgeschoten, die in plaats van een voetbal, een kroket die 1,5 uur in de frietplan had gelegen leek vast te hebben en dus losliet. Drie Astrantianen vlogen op de rebound, maar kregen de bal op twee meter van het doel over. Hier kwam De Zwaluw nog goed weg. Even later niet, de bal verdween achter de verdediging, de rechtsbuiten kwam voor Tim en schoot met een akelige precisie de bal in de kruising. 2-3 voor de uitploeg in de dying seconds. 

Een Zwaluwdroom spatte uiteen. Wat een inzet, strijd en wat zat er veel in dit duel. Het was zo’n duel wat reclame was voor het kelderklasse voetbal. Helaas is het extra zuur, wanneer je dan op het laatste moment op het vinkentouw zit en dat het dan alsnog kantelt. zeker als je een paar momenten daarvoor nog gelijk hebt gemaakt. Het is het ‘drama’ (al is de woordkeuze natuurlijk wat overtrokken gekozen wanneer men dagelijkse beslommeringen in het leven cq de wereld bekijkt) wat het voetbal ook zo prachtig maakt. Je kunt winnen, je kunt verliezen en in een paar minuten kan euforie omslaan in verdriet. Maar we kunnen terugkijken op een leuke wedstrijd met een prima scheidsrechter, een sportieve tegenstander en een hoop bijzondere momenten. Neem het spel van Ienimieniesta en Ieniemienimarcel, waarmee de uitblinkers genoemend zijn van deze zondag. Laten we deze positieve wedstrijd meenemen naar zondag, als uit tegen gedoodverfde titelkandidaat SIOL mag aangetreden worden. Om 09:30 uur (!) zal afgetrapt worden en zal De Zwaluw waarschijnlijk niet veel anders resten dan…. Tegenhouden. 

De Zwaluw 4
Tim Hendriks©; Marcel Hoesen , Mark Bovenkerk, Dominique Pichel, Willem Menting(46. Ivo Broekmeijer); Dennis Verwoert(80. Tom Verbroekken), Bram Coenen, Job Thijssen; Tom Verbroekken (46. Willem Menting), Bas van den Boogaard (44. Paul van Asten), Michel Jansen (25. Kris van den Bogaard)

Overigens

Tekst: Tim Hendriks

Statistieken 2017/2018  
     
  Doelpunten  
1. Bas van den Bogaard 5
2. Tom Verbroekken 3
  Kris van den Bogaard 3
4. Martijn Martens 2
5. Bram Coenen 1
  Ivo Broekmeijer 1
  Paul van Asten 1
  Frank van Elst 1
  Michel Jansen 1
  Dennis Verwoert 1
  Mark Bovenkerk 1
  Rob Jilisen 1
  Leon Hoesen 1
     
  Assists  
1. Job Thijssen 3
  Dominique Pichel 3
3. Bas van den Bogaard 2
  Michel Jansen 2
5. Martijn Martens 1
  Mark Bovenkerk 1
  Dick Verbeeten 1
  Bram Coenen 1
  Tom Verbroekken 1
« ga terug
Atlantic Power Kersten Assurantiƫn Van Neerven Sport Van Alem Fotografie Hoofdsponsor Kapsalon Annemarie Spar Boere Security Art Evelien