Nederlaag met perspectieven voor Zwaluwdames

Senioren — Gepubliceerd op 08 december 2019 21:05 door Anne Menting

Deze zondag kwamen alleen de Zwaluw-vrouwen in actie, alle andere wedstrijden werden, door de slechte weeromstandigheden, gepaard met de condities van de velden die schreeuwen om winterstop, afgelast. Des te opmerkelijker was het dat uitgerekend de wedstrijd van ons damesteam doorging. Zij speelden tegen Achates in Ottersum en het pittoreske sportpark ligt om, nabij of beter zowat, in de Niers. Voorheen was het bij 2 druppels regen afgelast, maar nu afgelopen zomer de speelvelden opgehoogd zijn, kan het gras het water beter hebben en oogde de grasmat op het hoofdveld van buitenaf gezien op orde. Regenen deed het gedurende 2x45 minuten veel en de wind was nog een andere spelbreker van jewelste...

Om klokslag 10:00 uur stonden, nadat de pasjes waren gecontroleerd, 22 speelsters klaar voor een wedstrijd in de 5de klasse op sportpark de Niersvallei. Achates kende een stroeve start van de competitie, maar is de laatste weken ‘on fire’. De ploeg is compleet en beschikt over een paar vaardige speelsters en is in deze klasse, mits compleet, een gevaarlijke outsider voor de titel. Compleet zijn. Zo anders gaat dat op voor De Zwaluw, waarbij het trainersduo Roy & Jort wekelijks mogen puzzelen en daarbij nimmer vergeefs een beroep moeten doen op de MO-19. Zo ook deze zondag, waar Naomi, Maud & Brechtje de gelederen kwamen versterken.

De eerste helft had De Zwaluw de wind tegen en het erg lastig met de Achates vrouwen. Het eerste half uur was de thuisploeg heer & meester. Het was dan ook niet verwonderlijk dat na 20 minuten spelen de 1-0 op het bord kwam. Een verkeerde aanname in de opbouw en een vlugge omschakeling zorgde ervoor dat een Achates speelster voor kon trekken. Gelegenheidskeepster Geeke kon niet meer bij de bal en tussen twee Zwaluw speelsters in scoorde een speelster van de thuisploeg, die het snelste reageerde.

Het was kenmerkend voor het eerste half uur, Achates was een stukje beter, maar ook feller dan de Zwaluwvrouwen. Bij de Zwaluw kwamen de ballen die de middenlijn overgingen niet aan, passes waren net niet zuiver of wist Achates middels hun beste twee speelsters (laatste man en rechtsback) te onderscheppen. Een ding kon niemand verweten worden en dat is de geweldige inzet waarmee de Zwaluw-speelsters voor de dag kwamen. Voor iedere meter werd gestreden en vele aanvallen werden onschadelijk gemaakt, daarnaast hield invaldoelvrouw Geeke met enkele goede acties haar hok schoon.

Vlak voor rust werd de watervlugge Kim diep gestuurd, maar de keepster had geluk dat de poging van Kim onschadelijk gemaakt kon worden. Waar de ruststand 1-0 leek te worden, wist Achates vlak voor het sluiten van het eerste bedrijf nogmaals te scoren. Een bal werd voorgezet en midden in de 16 was een Achates speelster helemaal vrijgelaten en schoot de bal hard binnen. Even was de prima organisatie van De Zwaluw kwijt en Achates profiteerde gelijk. Een domper voor onze dames zo vlak voor de rust.

In de rust vonden 2 wissels plaats en na rust wist De Zwaluw dat het de wind wat meer in de rug had. Langzaamaan slaagde de ploeg erin om beter te voetballen en werd de middellijn vaker overgestoken. Ondertussen moest er gewaakt worden voor de uitbraken van Achates, maar de verdediging deed wat eigenlijk alle speelsters deden. Namelijk hetzelfde als in de in de eerste helft en dat is keihard werken en trachten de aanvallen onschadelijk te maken, veelal met successie. Op een fraaie save na, had Geeke het een stuk rustiger dan in de eerste helft. Op een kopbal was ze kansloos, 2 speelsters van De Zwaluw gingen naar dezelfde man toe en lieten de spits vrij, die knap binnenkopte. Anne moest onderwijl het strijdtoneel verlaten en noopte de Zwaluw-coaches andermaal tot omzettingen.

Na de 3-0 geloofde Achates het wel en bleef De Zwaluw strijden. Sterker nog, naarmate de wedstrijd vorderde werd het gevaarlijker. De keepster wilde Naomi uitspelen en verslikte zich bijna. Sowieso had Naomi een paar goede acties en was een plaag voor de defensie. Debbie passeerde haar tegenstander nog een keer knap, maar haar schot miste kracht. Celine dook nog een keer op in de 16, werd ook nog getoucheerd en schoot, mede daardoor, net naast. De Zwaluw kreeg nog een paar corners, maar het verdiende doelpunt kon niet meer gemaakt worden. Vlak voor twaalven vond een van de beste mensen op het veld, de olijke scheidsrechter, het mooi geweest en floot voor het laatst.

De Zwaluwdames verloren van een ‘sterkere’ tegenstander, maar mochten met opgeheven hoofd het veld laten. Ze hadden alles gegeven, maar kwamen ietwat tekort tegen een van de betere ploegen. De inzet was prima en ook de flexibiliteit en loyaliteit in teambelang (zo stonden mensen op andere plaatsen, in een andere formatie, met andere speelsters, de wederom prima spelende MO-19 speelsters) mogen de dames moed geven.

De dames gaan als nummer 6 de winterstop in, met 16 punten uit 11 wedstrijden. Wanneer dit aantal verdubbeld zou mogen worden kunnen de dames zeer en zeer tevreden zijn. Voor nu even rusten, herstellen en vanaf 8 januari weer lekker trainen om weer fit aan de 2de seizoenshelft de beginnen.

Zwaluw vrouwen; Geeke Onder de Linden; Lisa Verdijk, Lysanne Cremers©, Tyra Broeren, Floor Daanen (46. Zohra van Kruisbergen); Kim Verdijk, Celine van Bergen, Anne Menting (70. Maud van Tienen), Maud van Tienen (46. Brechtje Peeters); Naomi Hofmans & Debbie Graat.

P.S. het koste uw verslaggever in deze herfstachtige omstandigheden wel een paraplu.

Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Autoservice VDB Security Art Van Alem Fotografie Kombi Bouwmaterialen Van Neerven Sport Evelien Kersten Assurantiƫn Spar Boere Atlantic Power Kapsalon Annemarie