Groot onderhoud bij vv De Zwaluw

Algemeen — Gepubliceerd op 15 februari 2022 18:30 door Willem Bardoel

Met een groep van 9 mannen wordt het Zwaluw voetbalpark in goede staat gehouden. Twee keer in de week zijn ze er een ochtend zoet mee; soms in weer en wind, het hele jaar door. Allemaal zijn ze voetballiefhebbers met tientallen actieve voetbaljaren achter de rug. Zij hebben ‘hart voor de club’ en benutten nu hun kennis en ervaring uit hun oude beroep voor de vereniging. Nadat eerder het aantal leden was afgenomen tot 4 personen, zijn er de laatste jaren gelukkig weer 5 toegevoegd. Dat is ook wel nodig gezien de grote hoeveelheid werk.

Wie zijn deze mensen
Sportparkbeheerder Henk Fransen (75) is de oudste van het stel en is al 15 jaar actief als vrijwilliger voor deze commissie. Voorheen voetballer/jeugdleider van Vios’38 Beugen, toen 7 jaar secretaris/penningmeester bij SSS’18 Overloon, vervolgens 30 jaar secretaris bij de Zwaluw.

Nog zo’n uitzonderlijk persoon is Toon Coenen (74), die zo’n 5 jaar in ’t Urst speelde, destijds zelfs nog aan de Hapseweg, jarenlang jeugdleider was, in het jeugdbestuur zat en nu alweer 14 jaar actief is met onderhoudswerkzaamheden bij de club waarvan hij al 60 jaar lid is. Een onmisbare vakman op meerdere gebieden.

Natuurlijk zijn ook de anderen van grote waarde en al heel wat jaren op meerdere terreinen actief binnen de grootste vereniging van Oeffelt. Wim Willems: ruim 20 jaar jeugdleider, broer Toon Willems, Coos Elbers: al tijden de man binnen de jeugdafdeling en de besturen/begeleiding, Huub Kempen: in het verleden o.a. jeugdsecretaris, jeugdleider, scheidsrechter en nu weer actief als wedstrijdleider en scheidsrechter waar nodig, Geert Thielen: jarenlang penningmeester, Albert van Lanen: was jarenlang jeugdtrainer/jeugdleider en nu zeer waardevol als ex-hoofd groen van de gemeente Gennep voor het sportpark. Boy van Daal is verreweg het jongste commissielid, dus geen ‘pensionado’.

De werkzaamheden
Het hele jaar door is er veel werk op allerlei gebied. Het gras moet worden gemaaid, kanten geknipt, gerold, besproeid, gaten gedicht, bij gezaaid en van onkruid vrijgehouden. Overal schoffelen. Lijnen moeten getrokken, de stoepen en paden geveegd, onkruidvrij gemaakt en schoon gehouden worden. De afrastering onderhouden, reclameborden schoonmaken, de tribune vegen en schoonmaken. De heggen moeten geknipt, struiken en bomen gesnoeid. Bladblazen, heel veel bladblazen/opruimen! Dorre takken op en rond de velden verwijderen. De doelen schoonhouden/schilderen en doelnetten repareren. Deuren, ramen schilderen en machines, gereedschap onderhouden.

De voetballers, ouders en supporters hebben niet in de gaten (begrijpelijk) wat er allemaal gedaan moet worden of zoals uit de reactie van Coos Elbers blijkt, die in tientallen jaren bij de club alle hoekjes van het sportbark heeft gezien: “Nooit beseft dat er zoveel werk te doen valt.” Er zijn wel mensen die wel eens zeggen: ”Het lit er wer moi bej.”

Gelukkig beschikt de club over een aantal machines, zoals een maaimachine, een wals, een tractor en een heleboel gereedschap. Dat alles staat in de ruimte onder de tribune. Wat erg helpt, is dat de club sinds kort beschikt over automatische besproeiing van alle velden. Onder het gras is een buizensysteem aangelegd en kan de beregening op afstand geregeld worden.

Herfst
Tijdens de herfst moet er ongeveer een maand lang blad geruimd worden, grote hoeveelheden zelfs. Bij veel wind vallen dorre takken langs en op het veld, die verwijderd moeten worden. Doordat er veel bomen gekapt zijn, zal de hoeveelheid bladval en takken wel minder zijn.

Maandag en vrijdag
Vrijdags moet alles in orde gemaakt worden voor alle wedstrijden, die op zaterdag en zondag gespeeld gaan worden. Het gras moet de juiste lengte hebben en goed bespeelbaar zijn. Doelnetten ophangen. Lijnen moeten getrokken zijn. Vervolgens komen de werkzaamheden uit het lijstje hierboven.

‘s Maandags is het behalve bijpraten/analyseren van het voetbal van het weekend en andere nieuwtjes uitwisselen de tijd dat alles weer geveegd en schoongemaakt moet worden. Netten worden van de doelen gehaald. Alles op de juiste plek teruggezet, geveegd, schoongemaakt etc.

Gezelligheid, sociaal contact
De vrijwilligers beginnen elke ochtend om 9 uur met een kop koffie. Zoals Henk het zegt: ”Het moet ook gezellig zijn.” De Zwaluw geeft van jongs af aan het clubgevoel wat op een soort van familie lijkt. Tekenend is dat wanneer een baby van een voetballer/ster geboren wordt, de ouders een hemdje krijgen met de tekst: ‘Welkom bij de familie’.

Tekst: Gert-Jan Bardoel
Foto's: Ed van Alem

Foto's toegevoegd op 13 februari 2022 14:24

Autoservice VDB Spar Boere Van Neerven Sport Kersten Assurantiƫn Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Evelien Kapsalon Annemarie Aben Reclame Cuijk