Even voorstellen: Teun Jacobs

Algemeen — Gepubliceerd op 10 augustus 2008 22:30 door Dominique Pichel

Er was een hoop cynisme bij de voetbalkenners uit Oeffelt bij de aanstelling van een trainer die jonger is dan een hoop van zijn spelers. Maar daar trekt de in Boxmeer wonende Teun Jacobs (24) zich niets van aan. Want volgens hem maakt leeftijd niet zo veel uit. Tegen de Gelderlander in maart zei hij: “Als je duidelijk bent en geen onzin verkoopt, dan maakt het niet uit dat spelers ouder zijn dan jij.”

Doelman

Het afgelopen seizoen speelde Teun voor zesdeklasser vv Sambeek. Dit was niet zijn enige team als voetballer. Hij heeft zelfs een tijdje in de jeugd van de bvo VVV-Venlo gespeeld. “De tijd bij VVV was mijn mooiste moment in mijn voetbalcarriere.” Na deze schitterende ervaring koos hij voor de selectie van Volharding. Hier werd hij gezien als talentvolle doelman, hij heeft in het begin zelfs nog in de belangstelling gestaan van Fortuna en (weer) VVV-Venlo. 

Maar na zijn knieblessure. Teun: “Ik heb tot twee keer toe mijn knieband gescheurd.” Ging hij terug naar zijn Sambeek. Hier bleek hij naast een talentvolle keeper ook een uitstekende verdediger te zijn. Hij haalde als rechtsback in 2007 zelfs het Sterrenelftal van De Gelderlander. 

Trainersschap

Tijdens zijn periode bij Sambeek was Teun druk bezig met zijn studie: Sport, Gezondheid en Management aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Wat goed aansluit bij zijn beroep als trainer en Algemeen Manager van de jeugdafdeling van NEC. We vroegen hem of deze opleiding hem veel helpt bij het hoofdtrainerschap van een (amateur) club. Teun: “Ja, in de opleiding leer je ‘managen’ en als trainer ben je ook een soort van manager. Het team gaat voor alles en daar volledig voor gaan, dat leer je ook tijdens de opleiding SGM. Groepsdynamica is daar belangrijk bij. Kernbegrippen die hierbij horen zijn: Samen, Inzet, Acceptatie, Gezamenlijk doelen, Individuele doelen en natuurlijk plezier.”

Bij Sambeek was Teun een tijd lang aanvoerder en nu trainer bij NEC en De Zwaluw. “Ik weet niet of ik een geboren leider ben, ik vind het gewoon leuk om van een groep enthousiaste mensen een team te maken.” Zoals gezegd 24 jaar, je eerste baan als hoofdtrainer bij een amateurvereniging en dan meteen de belofte in het trainersschap genoemd worden. “Leuke uitspraak, maar daar kan ik niets mee.” 

Niet alleen met deze uitspraak kan hij weinig, ook de wens van de supporters om het kampioenschap in de vijfde klasse binnen te halen: “Of het kampioenschap ons doel is? Dit kan ik niet alleen beslissen. De groep heeft een gezamenlijk doel en daar komen we snel met de groep op terug. Mijn persoonlijke doelstelling is om spelers waar mogelijk verder te ontwikkelen en het hoogste rendement uit de spelersgroep van v.v.de Zwaluw te halen. Wat dat betekend voor de ranglijst kan ik nu niet zeggen. Ik ken de concurrenten niet.” Hoe wil je je persoonlijke doelstelling dan bereiken? “Zorgen voor goede, maar vooral leuke oefenstof en van 34 individuen een collectief te maken.” 

De Zwaluw

Over zijn nieuwe club is hij louter positief: “Het is een schitterende accommodatie, met goede velden, mooie grote kleedlokalen en goede materialen (ballen, doeltjes, etc.). Voor een club als de v.v. de Zwaluw is het fantastisch dat er een tribune komt. Wat een uitstraling voor een kleinere club.”

Na de eerste trainingen concludeert Teun Jacobs: “Het basisniveau is bij de meeste spelers ok, nu nog uitbouwen naar taakspecifiek.”

Het merendeel van de selectie spelers van De Zwaluw praat positief over de nieuwe trainer. Weinig loopoefeningen zonder bal spreken de meeste spelers wel aan, maar toch zijn de trainingen zwaar. Zelf blijkt Teun ook zeer positief te zijn ingesteld. Maar kan hij ook hard zijn? “Als het moet kan ik hard zijn, maar ik ga er meestal vanuit dat spelers niet expres fouten maken. Als je maar van de fouten leert.” 

Het positivisme viert hoogtij bij De Zwaluw: een tribune die bijna af is én een positieve trainer. Het laatste woordje is voor de trainer zelf: Ik hoop dat we er met z’n allen een mooi seizoen van kunnen maken. Als iedereen zijn steentje daarin bij wil en kan dragen, komen de punten vanzelf.

Dilemma’s 

Hierbij stellen we de geïnterviewde, in dit geval Teun Jacobs, voor een aantal dilemma’s. Twee keuzes, waarbij maar een gekozen te mogen worden. 

- Met 1-0 winnen of met 5-4 winnen? “1-0, Vanuit de nul, dan scoren. ” 

- Fel coachend langs de lijn of observerend? “Fel coachend langs de lijn.”

- Talent of ervaring? “Combinatie van talent en ervaring, met alleen talent komen we er niet en alleen ervaring ook niet. ” 

- Biertje of een sportdrankje? “Biertje” 

- Foppe de Haan of Guus Hiddink? “Guus Hiddink” 

- Vriendenteam of kampioensteam? “Kampioensteam” 

- Olympische spelen of WK? “WK” 

- Vroeger heb je in de jeugd bij VVV-Venlo gespeeld en nu train je een jeugdelftal van NEC uit Nijmegen: NEC of VVV-Venlo? “NEC” 

- De moeilijkste vraag van allemaal: De Zwaluw of toch Sambeek? “Dorp: Sambeek, Voetbalclub nu zeker v.v. de Zwaluw” 

- Je woont nu in Boxmeer en je traint De Zwaluw uit Oeffelt; dus een moeilijke: Oeffelt of toch Boxmeer? “Boxmeer” 

Over de laatste twee zegt de redactie van vvdezwaluw.nl met een knipoog: daar zal hij over een jaar wel op terug komen! 

Tekst: Dominique Pichel

« ga terug
Autoservice VDB Van Neerven Sport Kersten Assurantiƫn Kapsalon Annemarie Aben Reclame Cuijk Evelien Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Spar Boere