Derde plaats MO19 in eerste klasse

Jeugd — Gepubliceerd op 01 januari 2022 10:45 door Willem Bardoel

De najaarscompetitie zit er op en de meiden hebben bij hun debuut in de eerste klasse MO19 een mooie derde plek weten te bemachtigen. Voor de meiden van de De Zwaluw/Achates MO19 was het even afwachten op de resultaten van de directe concurrent (Venray) voor de derde plek, maar met een beter doelsaldo bleven onze meiden, de meiden van Venray voor.

De eerste klasse werd als dubbelprogramma gespeeld (alle tegenstanders uit en thuis), omdat er maar 5 teams in de regio de uitdaging van een eerste klasse aandurfden. Voor De Zwaluw/Achates een competitie met twee gezichten, niet goed begonnen, maar de meiden hebben de rug goed gerecht en laten zien in de eerste klasse thuis te horen. De MO19 startte met een krappe selectie van 14 speelsters en door blessures geteisterd, moesten we zo nu en dan een beroep doen op Juul (JO15) en/of Suus of gewoon op het tandvlees de wedstrijd uitspelen. Gelukkig is Esmee weer teruggekeerd en zal ook Emma het team komen versterken.

De wedstrijden.

Op 18 september speelden we de eerste wedstrijd uit tegen Baarlo. Een sterke tegenstander met goed voetbal en veel beweging in de ploeg. Baarlo dan ook terecht najaarskampioen geworden. Onze MO19 werd compleet overlopen door de tegenstander. Een combinatie van een sterk tegenstander en wellicht overschatting van ons eigen kunnen (te veel wedstrijden te gemakkelijk gewonnen) leverde een niet al te best resultaat. We gingen de boot in met en 7-2 nederlaag, maar ook de eerste scheurtjes in de teamspirit kwamen naar boven. 

Volkel MO19 was 25 september de tegenstander. We speelden een makkelijke thuiswedstrijd. De Zwaluw/Achates had vanaf het begin het duidelijke overwicht. Toch duurde het een klein half uur voordat de score werd geopend, maar met een 4-0 ruststand was de wedstrijd wel gespeeld. Uiteindelijk zou er 8-0 op het score bord moeten staan, maar helaas wordt er geen gebruik meer van gemaakt (batterijen op?).

2 oktober Boekel Sport uit, nog steeds lastig. Onze meiden begonnen goed aan de wedstrijd en kwamen ook verdiend op voorsprong. De eerste helft genoeg kansen maar het bleef aan onze kans bij 1 steken. Boekel Sport werd ook steeds sterker met vaak de lange bal en fysiek stevig voetbal. Uiteindelijk kregen het we niet meer belopen en werden de eerste tegengoals wel erg makkelijk weggegeven. Lastig om toe te geven, maar Boekel Sport heeft zeker op basis van de tweede helft verdiend met 5-1 gewonnen. Tijd voor bezinning, was de eerste klasse toch te hoog gegrepen??? 

Ottersum 16 oktober en Venray MO19 kwam op bezoek. De boodschap voor de meiden was duidelijk. Willen we nog enigszins meedoen in deze competitie dan moest er uit een ander vaatje worden getapt. En jawel, de meiden hebben een geheel nieuw “fust” aangeslagen. Met de mouwen opgestroopt werd de strijd aangegaan en om elke bal werd gevochten. Soms over de streep, maar nooit onsportief of gemeen. Helaas door een enigszins ongelukkig moment kreeg de thuisploeg toch ene tegengoal achter de kiezen. Het verdere verloop werd zou een spannende en stevig pot voetbal worden met kansen over en weer. Venray moest het hierbij vooral hebben van een erg goed voetballende middenvelder. De wedstrijd die eigenlijk geen verliezer zou moeten kennen, werd toch in het voordeel van Venray beslist de stand bleef 0-1. Maar zoals het in trainersjargon heet, ik zag wel aanknopingspunten. 

De helft van de competitie zat erop, de knopen waren geteld, Baarlo topfavoriet voor het kampioenschap kwam 30 oktober vanuit het zuiden naar de Niersvallei. Ondanks de eerdere grote nederlaag, was de spirit goed, we wilden niet nog een keer zo weg gespeeld worden. Er werd ook gekozen voor een andere tactiek met 4 “man”op het middenveld, ooit eens in een ver verleden (MO13) uitgeprobeerd. De lijn van de wedstrijd tegen Venray werd voortgezet. Er werd hard gewerkt, maar ook goed gevoetbald. Met goede combinaties werd Baarlo op hun helft vastgezet, en de De Zwaluw/Achates had ook de beste kansen om de score te openen. Helaas, ook voor ons gold de voetbalwet als jezelf niet het eerst doelpunt maakt doet de tegenstander het wel. In dit geval zelfs twee maal uit slechts 2 kansen, over effectiviteit gesproken. Toch kwamen onze meiden ook weer knap terug in de wedstrijd en voor de rust was de stand gelijk getrokken 2-2. In de tweede helft werd Baarlo sterker en werd de thuisploeg verder teruggedrongen. Baarlo kwam zelfs op voorsprong door een strafschop, die niet gegeven had mogen worden (2-3). Maar onze meiden toonden veerkracht en wisten wederom de stand gelijk te trekken. Ook nu kreeg de thuisploeg de beter kansen, bal op de paal een bal net voorlangs mochten niet baten. Baarlo toonde zich wederom effectiever in kansen benutten en de bezoekers kwamen op een 3-4 voorsprong. Deze tegenslag was teveel voor onze meiden, de koek was op en in de ultieme poging de stand alsnog gelijk te wist Baarlo de eindstand naar 3-5 te tillen. 

De volgende wedstrijd werd Volkel uit. Even een wedstrijd om op adem te komen zou je zeggen, maar niets zou minder waar blijken. Het was meteen duidelijk dat De Zwaluw/Achates het overwicht had. De meiden begonnen ook goed aan de wedstrijd en hadden gelijk goede kansen. Het was dan ook na 20 minuten raak 0-1. Daarna werd het steeds meer flipperkastvoetbal met slechte passes, veel balverlies en te laag tempo. Onze meiden hadden nog steeds de beste kansen, maar ondanks de grootte van de goal (nog steeds 7.32 m breed en 2.44 m hoog) werd het net niet gevonden, waarbij een compliment voor de keepster van de tegenstander, die er duidelijk niet stond om vliegen te vangen. De tweede helft ging niet beter, waarbij je nog moest oppassen om niet tegen de gelijkmaker op te lopen. Niet dat de meiden niet hun best deden, maar op een of andere manier liep het niet. Snel vergeten en goed dat je ook met dit soort wedstrijden de 3 punten mee naar huis neemt. 

20 november de thuiswedstrijd tegen Boekel Sport,de club die steeds meer gaat jeuken. In verband met de nieuw ingestelde coronamaatregelen een wedstrijd zonder publiek. Boekel Sport hanteerde wederom de lange bal en fysiek stevig voetbal. Wij zouden weer met 4 middenvelders spelen. Onze meiden boden dit keer echter wel meer weerstand en er ontstond gelijk opgaande wedstrijd met veel strijd op het middenveld en weinig uitgespeelde kansen. Helaas viel het kwartje voor ons de verkeerde kant op, zoals bij een overduidelijk goal van ons, waar de grensrechter van Boekel “vergat” te vlaggen. De klassieke grens die de punten pakt. Boekel wist uiteindelijk wel 2 keer te scoren (0-2) jammer dat je zo moet verliezen. 

Op 4 december onze laatste wedstrijd uit tegen de meiden van Venray MO19. Een kletsnatte zaterdag en een dus een zwaar bespeelbaar veld. Ook deze wedstrijd zouden we met een 1-4-4-2 opstelling voetballen. Venray zeker een gelijkwaardige tegenstander alleen dit keer was De Zwaluw/Achates de betere ploeg. Er ontstond een wedstrijd met erg veel beweging en positiewisselingen, mooi om te zien dat dit goed werd opgepakt. De spelverdeelster van Venray werd goed afgestopt, waardoor Venray minder aan voetballen toe kwam. Kansen waren er wel over en weer, maar na een klein half uur waren het onze meiden die de score openende. Enkele minuten later lag ook de tweede treffer in het net. Dit was ook de rust stand. De tweede helft werd echt spannend met ballen op de lat. Venray kwam ook dicht bij “der AnsluBtreffer” maar gelukkig bleef deze uit. Het duurde tot ver in de tweede helft voordat de verlossende 0-3 achter de Venrayse keepster getikt kon worden. En in de laatste minuut werd het nog 0-4. Uiteindelijk genoeg om de derde plaats te bemachtigen. Een mooi resultaat, zeker gezien de blessures waarmee we te kampen hebben gehad en daardoor vaak in een minder ideale opstelling hebben kunnen spelen. Uiteindelijk stond er weer een team dat bereid is voor elkaar te werken, goed kan voetballen en weer veel geleerd heeft deze competitie. 

De Zwaluw/Achates MO19-1: 
Milou, Mila, Geertje, Mees , Mees, Tosca, Fenna, Maud, Isabelle, Rayva, Juul, Iza, Esmee, Lot, Bente en Emma.

Tekst: Patrick Knops

« ga terug
Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Autoservice VDB Spar Boere Van Neerven Sport Kersten Assurantiƫn Aben Reclame Cuijk Evelien Kapsalon Annemarie