De Zwaluw in docu 'Beatrix, majesteit'

Algemeen, In de media — Gepubliceerd op 26 december 2009 13:50 door Dominique Pichel

In een documentaire van Michiel van Erp over onze Koningin, die op eerste kerstdag uitgezonden werd, komt onze voetbalvereniging op de Nederlandse televisie. De documentaire, die 'Beatrix, majesteit' heet, is een zoektocht naar de emoties en drijfveren van onze koningin.

Niet alleen wordt er gekeken naar haar leven maar ook naar het leven van een aantal naamgenoten - Bea's, Trixen en Beatrixen. Zij zijn in situaties beland die parallellen oproepen met cruciale momenten uit het leven van onze vorstin.

De voorbereidingen op de dag dat onze Koningin bij onze voetbalclub kwam, 19 september jongsleden, komen in de documentaire voor. Onder andere zie je hoe voorzitter Willy Hendriks-van Haren met twee van 'haar mannen' de oranje stoel op de tribune monteren. Tevens is de aankomst en het vertrek van Hare Majesteit de Koningin te zien. Dit onder andere aan het begin van de documentaire (tot en met minuut 2,02) laat Van Erp ons Sportpark zien.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Van te voren kwam deze documentaire ook al in het nieuws bij 'De Wereld Draait Door' van donderdag 17 december (vanaf 16 minuut 43). Toen sprak presentator Mathijs van Nieuwkerk samen met Van Erp over de docu. Hierin sprak Van Nieuwkerk de woorden: "We zien haar (Beatrix, red.) toch weer zoals we haar eigenlijk nooit zagen. [..] Zullen we eens beginnen met een voetbaltoernooi van de Sperwer geloof ik, enfin.. ze zit op een tribune geloof ik." Maker Van Erp bevestigt dit en zegt de ongelooflijke woorden: "In Limburg." Heren, Heren... Het is De Zwaluw uit Noord-Brabant!

Na een kort fragment vervolgen de twee hun gesprek. Hierin wordt verkondigd Van Erp: "In dit geval zit ze (de Koningin, red.) een uur bij een jeugdvoetbalwedstrijd ergens in Limburg zaterdagochtend. Nou ik kan me voorstellen dat ze ook wel zin heeft om iets anders te doen." Vervolgens: "Zo in Oeffelt komt geen een ploeg, want dat vindt niemand interessant."

Michiel van Erp je mag dan wel documentairemaker van hoog niveau zijn, maar als je niet weet dat De Zwaluw uit Oeffelt in Noord-Brabant ligt, terwijl je er geweest bent, mag je jezelf toch wel eens achter de oren krabben. Misschien kan je jezelf trouwens wel voorstellen dat onze Hare Majesteit de Koningin het niet leuk vond op zaterdagmiddag in Brabant (is al een heel verschil met zaterdagochtend in Limburg), ons bereikten berichten dat onze Koningin het als mooi en warm heeft ondervonden. Misschien als rectificatie een mooie documentaire over het mooie Brabantse De Zwaluw. Van Erp?

Kapsalon Annemarie Spar Boere Kersten Assurantiƫn Autoservice VDB Evelien Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Aben Reclame Cuijk Van Neerven Sport