De Zwaluw boekt zeldzame overwinning in Rijkevoort

Senioren — Gepubliceerd op 11 maart 2018 18:20 door Willem Bardoel

De Zwaluw heeft weer eens gewonnen in Rijkevoort tegen het altijd lastige Toxandria. De knotsgekke heenwedstrijd stond eenieder nog scherp op het netvlies. Zo ook bij de KNVB, die voor deze wedstrijd een scheidsrechter hadden aangesteld, die normaal een veel hogere klasse fluit. De arbiter floot overigens een uitstekende wedstrijd.

Toch heel even..
De wedstrijd was twaalf minuten onderweg toen de leidsman in het "normale" duw- en trekwerk in het strafschopgebied, bij een corner voor De Zwaluw, een overtreding zag. Toch dachten we weer heel even aan de heenwedstrijd. De toegekende strafschop werd onberispelijk door Willem van Haren binnen geschoten.

Vanaf dat moment nam Toxandria het heft in handen en, we zeiden het al langs de kant, een treffer kon dan ook niet lang uitblijven. Het was de clubtopscoorder van Toxandria, Bastiaan Bulkens, die een fout in de Zwaluwdefensie genadeloos afstrafte. Na een half uur leek Toxandria op 2-1 te komen, een afstandsschot tegen de lat en een kopbal uit de daaruit voortkomende corner misten hun doel maar net.

Matchfixing?
De 1-2 voor de Zwaluw had alles weg van matchfixing. Rondgekeken naar "bel-chinezen", maar deze bleken toch niet aanwezig. De doelman was te laat bij de bal, waardoor Merijn Elbers richting doel kon lopen, hij speelde de bal echter te ver voor zich uit en twee Toxandrianen konden opruiming houden. Konden, want wat gebeurde er: beide Toxandrianen struikelden over elkaar heen. Een ware slapstick was er niets bij. Merijn Elbers was alert en kon de bal in het lege doel trappen. Hiermee werd ook de ruststand bereikt.

De tweede helft ging het spel op en neer. Het was De Zwaluw dat in de 53e minuut een hele goede kans kreeg. Via een prima bal vanuit het middenveld werd Merijn Elbers bereikt die op zijn beurt Rick Maassen op maat bediende. Het schot van Rick miste echter de juiste precisie, zodat de doelman de bal nog tot corner kon verwerken. Meteen in de tegenaanval, na de corner, wist Toxandria opnieuw langszij te komen. De ietwat te aanvallende ingestelde ploeg van De Zwaluw op dat moment, liet te veel ruimte vrij waardoor Toxandria op 2-2 kwam. Ook hierna eenzelfde spelbeeld, beide ploegen probeerden te voetballen en beide ploegen wilden wel meer dan dat gelijkspel.

Subliem doelpunt zorgt voor eeen winnaar!
Uiteindelijk zou er nog één doelpunt volgen. Willem van Haren stuurde vanaf het middenveld Stan Geurts op links de diepte in. Stan kapt zijn tegenstander perfect uit, maar kwam toch in een moeilijke hoek om te schieten. Waar velen toch het schier onmogelijke schot gelost zouden hebben, wachtte Stan op aansluiting van één der middenvelders. Rick Maasen kwam aangerend en Stan bediende hem op maat. Rick aarzelde niet en met zijn (zwakkere?) linkse haalde hij genadeloos uit. Een werkelijk subliem doelpunt. De bal caramboleerde via de binnenkant kruising achter de lijn in het doel. De Zwaluw zal de volgende 100 jaren tot het 200-jarig jubileum nog veel doelpunten maken, maar dit doelpunt zal, naar mijn idee, voor altijd in de top drie van mooiste Zwaluwdoelpunten blijven. Zei ik al dat het een werkelijk subliem doelpunt was? Nee? Nou bij deze dan.

Toxandria viel met man en macht aan om toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dit deden ze met veel arbeid maar niet altijd met de juiste nauwkeurigheid. Toch bleef het heikel voor het Zwaluwdoel. Met kunst- en vliegwerk werd het doel verder schoon gehouden. Een zeer nuttige overtreding van zowel Jarno Kosman als ook Martijn Moers waren nodig om het Toxandriageweld tegen te houden. Koen Minten leverde nog een geweldige redding door zich als een leeuw voor de bal te gooien bij een mooie kans van Toxandria.

De uitblinker
De Zwaluw heeft met noeste arbeid, geweldige inzet en karakter de wedstrijd naar zich toe getrokken. Symbool voor deze eigenschappen stond libero Charly Prijs. Charly was een echte sta in de weg voor de Toxandria-voorwaartsen. Met name spits Bastiaan Bulkens zal met gemengde gevoelens terugkijken op zijn wedstrijd. Charly stond continue op de juiste plaats om het spel van deze gevaarlijke Toxandria-aanvaller te ontregelen. Jammer voor Charly is dat er geen pul is voor de Man of the Match in uitwedstrijden.

Allez les bleus,
Arno van Haren

Hoofdsponsor Evelien Atlantic Power Van Neerven Sport Van Alem Fotografie Security Art Kapsalon Annemarie Kersten Assurantiƫn Spar Boere