De Zwaluw 4 ziet harde werken niet beloond

Senioren — Gepubliceerd op 25 februari 2018 11:20 door Dominique Pichel

Het is zondag 18 februari, speelronde 9, als De Zwaluw 4 mag inhalen bij Volharding, alwaar het vierde elftal van de plaatselijke RKVV Volharding wacht. Maar door enige verwarring is niet iedereen op tijd, om 10.45 uur, aanwezig. Enkele lieden volgen namelijk pas vlak voor 11.00 uur om aan de reis naar Vierlingsbeek te beginnen. 

Als gastspelers zijn Rob Jilisen en Gertjan Coenen van De Zwaluw 5 meegenomen om de selectie te complementeren. Helaas moet Bas geblesseerd afhaken. Daartegenover staat wel de entree van Kris, die in elk geval de warming-up mee gaat maken. 

Programmaboekje
Bij aankomst op het sportpark van Volharding wacht een welkome verassing. Er is namelijk een heus programmaboekje beschikbaar. Een heus wedstrijdbulletin. Zo staat De Zwaluw 4, ook vanwege deze wedstrijdverslagen, behoorlijk op de kaart. 

Het is niet de enige verrassing in Vierlingsbeek. Al voor aanvang wordt de heer Peter de Vlam begroet als leidsman van dienst. En alsof de surprise-eieren bij de plaatselijke Plus, die volgens ingewijden niet alleen dankzij zijn naam een Verbeeten indruk maakt, nog niet uitverkocht zouden zijn was er nog een verrassing. 

Ditmaal één die te vergelijken is met een relatie van pakweg 25 jaar waar men laat achter komt dat die niet loopt; een ‘ongelukkige’ verrassing. Het trainingsveld achter de fraaie kantine bleek tijdens de warming-up namelijk niet van gras, maar van (steen)goed opgedroogd beton. Een slecht voorteken voor de wedstrijd. Want hier viel niet op te lopen, laat staan te voetballen.

Vijf man wisselen
Bert begon zijn bespreking met een legendarische uitspraak, namelijk: ‘Vandaag is belangrijk, we spelen op veld 2, dat was het.’ Hierna gaf hij aan dat de tegenstander over zestien man beschikte en vijf man tegelijk zou wisselen. Als De Zwaluw dan na die wissels gelijk druk zou kunnen zetten dan zou dat wat moeten kunnen opleveren. 

Ditmaal geen beschrijving over het geweldige derde veld, want de wedstrijd Volharding 4-De Zwaluw 4 vond plaats op veld 2. Dat ingeklemd zit tussen het hoofdveld en het magische derde veld. Het veld was overigens een redelijke conditie, met wat hobbels, door de bevroren toplaag. Toen de wedstrijd eenmaal gestart was, waren de eerste tien minuten volledig voor De Zwaluw. Volharding kwam de middellijn niet eens over. 

Kostas Lamprou
Toen dit na elf minuten wel gebeurde werd een van de spelers van Volharding geraakt op zijn enkel, nadat de bal werd gespeeld. Van de gegeven vrije trap, viel wat te zeggen, maar goed hij kon zeker gegeven worden. Op een meter of achttien probeerde een linksbenige speler het en schoot de bal, zij het via enkele Zwaluw-kruinen scherend over de muur heen op fraaie wijze in het doel. Tim was een fractie te laat, met zijn lengte zijn dit ook niet echt de ballen voor hem. Maar goed wat als. Als hij een stap meer naar links had gestaan, had hij wat meer kans gehad, maar dan nog blijft het verhaal Kostas Lamprou hierop van toepassing. 1-0 dus.

De Zwaluw rechtte zijn rug en probeerde het met man en macht en naar kunnen. Rob en Leon bleken een geoliede tandem, Dominique en Job sjouwden hard op de zijkanten en Bram en Gertjan deden wat ze konden en maakten oorlog voorin. Achterin werd weinig weggegeven op een spaarzame bal na, die Tim met enige moeite knap wist te pareren. Leon was voor rust nog kansrijk, maar kreeg de bal niet onder controle, waarna de doelman er tijdig bij was en vervolgens in blinde paniek de bal corner trapte. Wat er overigens bijzonder vreemd uitzag. 

Van Gils gesponsorde thee
De wedstrijd werd verder fel, maar zeker niet onsportiever. Scheidsrechter De Vlam viel hierin positief op door veelal voor voordeel te kiezen, waardoor het ook echt een wedstrijd werd. Natuurlijk, Volharding had individueel meer kwaliteiten, maar De Zwaluw zette daar een gezonde dosis strijdlust tegenover.

In de rust werd de met door Van Gils gesponsorde en dus met suiker doordrenkte thee gelurkt en was man het met elkander eens dat er prima gevoetbald werd en hard gewerkt. 

Rood = geel
Ook de tweede helft begon De Zwaluw goed en kreeg nog wat kansjes middels Rob, die voorin terecht was gekomen. De frivool spelende Paul dacht ook nog eens recht te hebben op een kans, maar werd zwaar onterecht afgevlagd. Na ongeveer een uur spelen veranderde het spelbeeld en werd Volharding de sterkere ploeg. Zonder dit overigens in kansen uit te drukken. Rond de zeventigste minuut brak een Volharding speler door, speelde de bal te ver voor zich uit, maar doordat iedereen behalve Tim dit door had, kwam hij nog bij de bal en schoot de bal langs de totaal uit positie staande doelman. 2-0 en de wedstrijd leek gedaan. 

Sterker nog even later brak een Volharding-man door en bracht Mark de sneltrein tot stilstand. Gevolg: scheidsrechter De Vlam trok de rode kaart. Mark kon het veld verlaten, maar dit was voor slechts tien minuten, de kleur was niet juiste, dat de scheidsrechter ook aangaf. Volharding profiteerde van deze man-meersituatie door de 3-0 aan te tekenen. De rechtshalf, of ja dé, er waren er veel deze zondag soleerde en schoot raak. 

Gifbeker
Of de vreugdesappen van cobra’s vandaag nog niet genoeg waren gedronken, moest de gifbeker helemaal leeg. Tim dacht met uitkomen een bal te kunnen onderscheppen, maar schatte de situatie totaal verkeerd  in en was al vallende te laat. Een hard gelach voor de Volharding-buitenspeler die de doelman omspeelde en binnenschoof. 

Toch volgde de eretreffer. Vijf minuten voor tijd ging Rob goed door en blokte de doelman, waarna hij al vallende de 4-1 op het bord bracht. Daarna kreeg Volharding nog een kans op de 5-1, maar Tim wist redding te brengen. Hierna vond de heer De Vlam het mooi geweest. 

De Zwaluw 4 ging met een nederlaag terug naar Oeffelt, maar had alles gegeven. De inzet en strijd waren aanwezig, dat het dan een paar keer niet mee zat, misschien door het veld of de omstandigheden is wel zuur. In elk geval lekker gebald met zijn allen en daar draait het tenslotte om. Ook complimenten voor de in de regel sportieve tegenstander, die buiten hun rechtsback, die de nacht daarvoor waarschijnlijk niet al te goed geslapen had, een leuk team heeft om tegen te spelen. 

De Zwaluw 4: Tim Hendriks ©; Marc Hoesen (75. Marcel Hoesen), Mark Bovenkerk, Frank van Elst, Marcel Hoesen (46. Ivo Broekmeijer); Job Tijssen, Leon Hoesen, Rob Jilisen, Dominique Pichel (46. Dennis Verwoert); Bram Coenen, Gertjan Coenen (46. Paul van Asten) 

Overigens
- Rob en Gertjan bedankt voor het meespelen
- Lagen er goddelijke broodjes gezond klaar in de fraai verbouwde kantine van Soetendaal, misschien een tip voor De Zwaluw!
- Kwam de lost & found afdeling handen te kort om alle spullen mee te nemen. Er bleef namelijk nogal wat hangen/liggen in de kleedkamer.
- Al was de kleine blauwe sok, welke in de rust acteerde, niet van de Zwaluwlieden.

Statistieken De Zwaluw 4 seizoen 2017/2018

Doelpunten
1. Bas van den Bogaard 4
2. Martijn Martens 2
3. Bram Coenen 1
Ivo Broekmeijer 1
Paul van Asten 1
Frank van Elst 1
Michel Jansen 1
Dennis Verwoert1
Mark Bovenkerk 1
Tom Verbroekken1
Rob Jilisen 1

Assists
1. Job Tijssen 2
Dominique Pichel 2
3. Martijn Martens 1
Mark Bovenkerk 1
Bas van den Bogaard 1
Dick Verbeeten 1
Michel Jansen 1

Tekst en statistieken: Tim Hendriks.
« ga terug
Security Art Evelien Van Alem Fotografie Hoofdsponsor Kersten Assurantiƫn Atlantic Power Van Neerven Sport Spar Boere Kapsalon Annemarie