BWH: Trek in een nieuw seizoen

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 22 juni 2011 00:00 door Dominique Pichel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de negende column in de serie. Geschreven door Dominique. Over het einde van het seizoen, en de lust in een nieuwe voetbaljaargang.

door Dominique Pichel - Toen ik zaterdag rond middernacht in de auto stapte en vanuit Oeffelt naar huis reed, besefte ik  pas dat de voetbaljaargang 2010/2011 er nu echt helemaal op zat. De seizoensafsluiting van de C- en D-jeugd was net geëindigd. Een mooie happening daar niet van, maar een teleurstellend gevoel overheerste. Toch wel een klein beetje blij dat de ‘vakantie’ was begonnen, daarentegen teleurgesteld dat ik afscheid heb moeten nemen van het afgelopen seizoen. En twee maanden moet wachten op een nieuwe voetbaljaargang.

Want voor mij was het afgelopen jaar er eentje om in te lijsten. Dan heb ik het niet over mijn eigen prestaties op het veld, die kunnen absoluut  beter, daarover zullen een aantal van jullie het mij mee eens zijn. Want zo’n constant seizoen heb ik ook weer niet gespeeld. Dan weer in het tweede, dan weer in het derde. Goede trainingen afgewisseld met slechte. Misschien is het daarom ook wel verstandig geweest om te kiezen voor een ‘andere’ voetbalcarrière. Die als trainer. 

Niet alleen omdat een coach aan ‘wal’ staat tijdens een wedstrijd. En het zoals het spreekwoord het al zegt het altijd beter weet. Wat ik overigens vaak, zo niet altijd denk. Nee, een trainer wilde ik zijn om anderen iets mee te geven, om anderen iets te leren. En in dat opzicht is mijn seizoen geslaagd. Want als ik de ontwikkeling van onze spelers van De Zwaluw D2 bekijk dan trek je de conclusie dat ze vooruit zijn gegaan. En vooruitgaan bedoel ik dan niet met stapjes, maar met sprongen, reuzensprongen. Hele grote. 

Aan het begin van het seizoen denk je wel eens na over de mogelijkheden die spelers hebben. Waar ze voetbaltechnisch staan en naar wat voor niveau ze kunnen doorgroeien. ‘Waar wil je ze brengen?’, is dan de volgende vraag die de leiding, bestaande uit Merijn, Jort, Daan Erps en mijn persoontje, aan elkaar vraagt. Dat het antwoord niet betrekking had op voetbaltechnisch gebied, was al een aanwijzing. Het was namelijk plezier maken. 

Het stond op de blaadjes die er uitgedeeld zijn aan de spelers en speelsters voorafgaand aan het voetbalseizoen: ‘Ga altijd met een glimlach naar de training.’ Dat was het motto van De Zwaluw D2 2010/2011. Plezier maken, het gezellig samen voetballen. Bij ons stond winnen niet voorop. Het was leuk meegenomen als er gewonnen werd. Want natuurlijk wil iedere sporter zegevieren, de tegenstander overwinnen. Maar met een team van spelers op verschillend niveau kan je dat vooraf niet ten doel stellen. 

Na afloop van het seizoen kijk ik dan toch heel anders terug. Waar plezier maken voorop stond, is het winnen bijgekomen. Niet als doelstelling, wel als motivatie. Twee keer kampioen geworden. Van de tweede klasse 110 naar de tweede klasse 108 naar de tweede klasse 106. Twee keer gepromoveerd. In een jaar. Mooi, hartstikke mooi, maar de titel in de voorjaarscompetitie is voor mij extra bijzonder omdat alle spelers nagenoeg evenveel hebben gespeeld. 

Hierdoor was de bijdrage van elke speler even groot, verdiende iedereen de titel evenveel. En dat hebben ze volledig aan zichzelf te danken. Nagenoeg iedereen trainde twee keer in de week, ging met een glimlach naar de training en groeide naverwant. En als individuen groeien dan groeit een team. Dat het uiteindelijk leidt tot het winnen van bekers is super. Maar het leukste is dat ik nu met een goed gevoel terug kijk op een fantastisch seizoen. Het gevoel dat ik nog twee maanden vast kan houden. Tot het nieuwe seizoen weer begint. 

« ga terug
Aben Reclame Cuijk Autoservice VDB Spar Boere Evelien Van Neerven Sport Kapsalon Annemarie Kersten Assurantiƫn Bouwbedrijf Kerstens V.O.F.