BWH: Teleurstelling én euforie

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 14 juli 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de twaalfde column in de serie. Geschreven door Willem, over het verband tussen teleurstelling en euforie.

door Willem Menting - Zondag 10 juli was het een jaar geleden. Een hoop Nederlanders herinneren het zich nog als de dag van gister. De anderen die het zich niet kunnen heugen, hebben zich er niet zo druk om gemaakt.

Ik kan het nog precies voor de geest halen, het was 10 juli 2010 en Nederland stond aan de aftrap van de voor haar derde WK-voetbalfinale. Tegenstander: Spanje. De wedstrijd volgde ik op een groot scherm bij Café d’n Buurman. Snik heet was het. Toen zeker. Een ventilator van thuis werd zelfs te voorschijn gehaald om een frisse wind door de kroeg te blazen. Na afloop was de teleurstelling er natuurlijk. Ergernis mag het wel genoemd worden. We waren er namelijk zo dicht bij. Dan is het des te zuurder om er toch weer naast te grijpen. Wéér niet..

Tegenover onze teleurstelling staat dan ook weer de euforie die de Spanjaarden kenden. Blijdschap was er wel tijdens de huldiging op het Museumplein. Waar ik bij mocht zijn. Mocht inderdaad. Omdat het niet iedereen gegeven was om op vijftien meter van het podium de Nederlandse helden te aanschouwen.

Natuurlijk is het apart dat euforie en teleurstelling samengaan. Zo ook in de Ronde van Frankrijk. Dan zie je dat zulke dingen ook zo kort bij elkaar staan. ‘Gisteren was het Vacansoleil lacht Rabobank huilt, vandaag is het precies andersom’, zo was de mooie analyse van Mart Smeets. Dat laatste sloeg natuurlijk op de ritoverwinning van Rabo Spanjaard Luis Leon Sanchez en de gruwelijke val van Johnny Hoogerland, de Vacansoleil-DCM-renner in de bollentrui. Blijkt dat de lach snel plaats kan maken voor een traan. Of andersom.

Een andere teleurstelling in het voetbal is natuurlijk Mario Been. Hij bracht lang niet wat er van hem werd verwacht. Maar wat wil je met zulk matig spelersmateriaal? In deze is het mijn opinie dat de spelers het bij zichzelf moeten zoeken. Nee, ik ben benieuwd hoe deze jongens het doen zonder oer-Feyenoorder Mario Been. Super Mario is namelijk game over.

Bovenstaand zijn natuurlijk maar een aantal voorbeelden van euforie en teleurstelling. De twee tegenstrijdigheden; het is eigenlijk wel mooi dat deze twee dingen samen gaan.

Ik wilde het er eigenlijk bij laten en wens iedereen een fijne vakantie toe. Tot over een paar weken.

Spar Boere Van Neerven Sport Kapsalon Annemarie Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Aben Reclame Cuijk Evelien Kersten Assurantiën Autoservice VDB