BWH: Specifieke keeperstraining

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 21 september 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de vijftiende column in de serie. Geschreven door Dominique. Over het verschil tussen een Nederlandse en buitenlandse doelman en het nut van een keeperschool.

door Dominique Pichel - In twee van de negen eredivisiewedstrijden van afgelopen weekeinde, bij de duels tussen FC Groningen en Excelsior én FC Utrecht tegen Heracles Almelo, stond bij beide ploegen een Nederlandse doelmannen aan de aftrap. Een bizar klein aantal voor een land dat het positiespel hoog in het vaandel heeft staan. Waar een Nederlandse voetbalwijsheid luidt dat het verdedigen bij de aanval begint, daar kan je ook concluderen dat de aanval achterin start. Waar? Inderdaad, bij de keeper.

Als enige van de top drie van de Eredivisie van afgelopen seizoen heeft Ajax momenteel een Nederlandse doelman. Kenneth Vermeer doorliep de Ajax-school en weet wat het is om als doelman mee te voetballen. In tegenstelling tot de Amsterdammers kiezen FC Twente en PSV voor een buitenlander. Nicolai Michailov heeft bij de Nederlandse runner-up van vorig seizoen Sander Boschker onder de lat verdreven. PSV haalde met Przemyslaw Tyton na Andreas Isaksson een tweede eerste elftaldoelman van buiten de Nederlandse landsgrenzen.

Afgelopen weekend hadden zeven van de achttien in de basis startende doelmannen een buitenlandse nationaliteit. Of dat een record is kan ik noch bevestigen noch ontkennen, voor mij is het een feit en tegelijkertijd een probleem dat een doelman uit Nederland niet meer de voorkeur krijgt boven een gelijkwaardige buitenlander. Daarbij komt natuurlijk ook nog eens dat je niet kan beweren dat doelmannen als de Belg Brian Vandenbussche, Pawel Kieszek (Polen) en de Belgische De Graafschap-goalie Yves de Winter een toegevoegde waarde hebben in onze competitie.

Ondanks dat het Nederlands elftal momenteel met Maarten Stekelenburg, Michel Vorm en Tim Krul goed in de doelmannen zit, is maar zeer de vraag of er in de loop van de jaren nog Nederlandse doelmannen door gaan breken in Europa. Inmiddels maakt het Oranje trio deel uit van de middenmoot in Europa. Dat onze keepers bij clubs als AS Roma, Swansea en Newcastle United spelen zegt wel iets over hoe buitenlandse clubs en trainers tegen de voetbalfilosofie van de Nederlandse school aankijken.

Het is alleen een foute gedachte dat de Nederlandse eredivisieclubs met de filosofie van de buitenlandse clubs meegaan. Een doelman staat er namelijk niet alleen om ballen tegen te houden, nee hij is dat extra mannetje dat in het aanvalspel mee moet doen. Door deze extra veldspeler is het mogelijk om een manmeersituatie te creëren. En daarom is een in Nederland opgeleide doelman zo waardevol. Hij is naast het tegenhouden van ballen getraind op het meedoen aan het veldspel. Waar een jongen als Vermeer de bal bij zijn verdediging in probeert te leveren en aan het begin van een nieuwe aanval staat, daar zie je bijvoorbeeld keepers als Tyton gelijk de lange trap hanteren. Om het nog maar niet te hebben of die wel dan niet over de zijlijn gaat.

Om dé Nederlandse doelman te behouden, is het een eis dat op specifieke Nederlandse kwaliteiten wordt getraind. Naast het schoonhouden van het doel moet hij de pass en trap onder controle krijgen en leren hoe als extra veldspeler te fungeren. Het is daarom goed dat er naast een groepstraining ook keeperstraining bestaat. Nog beter is het zelfs dat er ontwikkelingsprogramma’s bestaan die de Nederlandse doelmannerij, voor zover dat woord bestaat, beschermen en blijven bedrijven.

Het is dan helemaal schitterend als iemand uit onze eigen vereniging deze Nederlandse school beschermt en een warm hart toedraagt. Het gaat dan over De Zwaluw-keeperstrainer Hans Geurts. Sinds enkele maanden is hij bezig met zijn eigen keeperschool. Deze ontwikkeling is zowel voor het Nederlandse als voor het regionale voetbal een goede ontwikkeling. Want hoe kan je er nou voor zorgen dat onze succesvolle Nederlandse voetbalstijl in de eredivisie gewaarborgd blijft, het aanvalspel bij de doelman begint en de buitenlandse doelmannen weer verdrijft? Inderdaad door specifiek te trainen op de kwaliteiten van een Nederlandse keeper.

Spar Boere Kersten Assurantiƫn Van Neerven Sport Autoservice VDB Kapsalon Annemarie Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Aben Reclame Cuijk Evelien