BWH: Mentale kwestie

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 12 oktober 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de achttiende column in de serie. Geschreven door Willem, over De Zwaluw 1, kermiszondag en mentaliteit.

door Willem Menting - Kermiszondag voetballen. Voor de meeste van ons is dit niet te missen is. En dan vooral het ‘feestje’ voor en na de wedstrijd. Zien hoe iedereen de zaterdagavond heeft overleefd, of juist niet natuurlijk. Maar die bewuste zondagochtend breekt toch altijd weer aan. Voor mijzelf was het behoorlijk vroeg. Wanneer je dan ook nog te horen krijgt dat je de eerste helft de vlag in de hand mag nemen, is het al helemaal een top ochtend. Maar goed, 1-1 met De Zwaluw 2 in en tegen Odiliapeel 2 op kermiszondag is geen slecht resultaat. En daar mogen wij bij het tweede best tevreden mee zijn.

Ons eerste elftal verging het een stuk minder. Op bezoek bij Constantia in Wanroij ging de trots van het dorp met 5-1 ten onder. De kritiek in de kantine die middag was niet mals. Spelers die bij de jaarlijkse kermistoto een dikke nederlaag voor hun team opschreven. Plus het feit dat ’t Urst met een discobus naar de wedstrijd ging, werd er helemaal niet beter op. Nee, wat dat betreft mogen we wel wat meer van onze oosterburen hebben. Tot op het bot gemotiveerd beginnen aan de wedstrijd. En blijven vechten tot de laatste minuut.

Hier ligt nog wel wat werk, en hier vallen ook punten te winnen. Wanneer we iedere wedstrijd de tegenstander afbluffen op werklust staan we al met 1-0 voor. Dat moeten de jongens toch echt zelf doen; samen met de trainer en staf de schouders eronder zetten. Als doel een periode winnen is prima, maar dan moet je niet met de onderste meeballen. En bij enige tegenstand afhaken.

Maar ik denk dat er binnen deze selectie ook zeker wel een aantal jongens zijn die hun zaterdagavond deels of geheel willen opgeven om op zondag te voetballen. En ik snap ook best wel dat er tijdens de kermis een andere sfeer heerst. En misschien ligt het wel aan de jonge selectie, en zijn er te weinig spelers die kunnen zeggen waar het echt op staat. En mist er een echte persoonlijkheid die gezag uitstraalt.

Echter denk ik toch echt dat het goed moet komen met ons eerste elftal. Er lopen natuurlijk een aantal goede spelers rond die het verschil kunnen maken. En dat weten deze jongens best. Dus ook is het de taak aan deze spelers de boel ouderwets op sleeptouw te nemen. En de selectie van de Zwaluw het gezicht terug te geven en Oeffelt weer op de kaart zetten.

Want zeg nou zelf, een eerste elftal in de zesde klasse. Dat zie je toch ook liever niet gebeuren? Het enige positieve is dan wel dat je op kermiszondag Menos-uit kan hebben. Daarbij dan wel een reële kans hebt op drie punten. Het kan natuurlijk zo zijn dat ik volledig de plank mis sla en dat de spelers van het eerste elftal er totaal anders over denken. Maar dit verhaal is gebaseerd op eigen indrukken en van meningen van verschillende spelers die ik heb opgepikt tijdens de afgelopen week.

Kersten Assurantiƫn Evelien Autoservice VDB Spar Boere Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Kapsalon Annemarie Aben Reclame Cuijk Van Neerven Sport