BWH: Je denkt mee te kunnen

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 28 september 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de zestiende column in de serie. Geschreven door Willem, over Real Madrid tegen Ajax, over het niveau van de Nederlandse competitie in het algemeen.

door Willem Menting - Dinsdag was weer zo'n avond. Het gevoel dat je meedoet. De meeste Ajacieden kunnen hier over meepraten, denk ik. Over die eerste minuten van het tweede groepsduel in de Champions League. Een doelpuntje meepikken zat erin. Maar wanneer Real een keer aanzet maakt de grootmacht uit Madrid direct een wonderschoon doelpunt.

De doelpuntenmaker spreekt voor zich, Cristiano Ronaldo. 's Werelds beste en tevens ijdelste voetballer maakte gisteren de 1-0 tegen de ploeg van Frank de Boer. Het werd uiteindelijk 3-0, en dan is het resultaat nog slechter dan vorig jaar. Toch overheerst dan uiteindelijk het gevoel van meedoen, maar stiekem weet je dat er met je is gespeeld.

Nog zo'n gevalletje van mee denken te doen. Voetbal International kwam gisteren met een stukje over Dries Mertens. De PSV'er blijkt de meest waardevolle speler te zijn van alle Europese (top)competities. Maar wat zijn deze statistieken waard? De op één na beste voetballer van de wereld staat tweede op deze lijst. Juist Lionel Messi soleerde afgelopen weekend tussen de verdedigers van Atletico Madrid door en maakte drie doelpunten. De kleine Belg daarentegen nam met drie doelpunten geen genoegen en maakte er vier.

Echter speelde de beste man niet tegen Atletico maar tegen Roda JC. Met alle respect natuurlijk voor de Limburgers. Maar wat er gebeurt kan natuurlijk niet. Wederom kun je jezelf de vraag stellen of dit wel wat waard is. En wanneer je, je bedenkt dat ook Wayne Rooney en Kum Aguero in dit rijtje staan. Tja, dan is het alleen maar leuk dat Mertens daar bij staat. Maar meer dan dat is het natuurlijk niet. Zijn kwaliteiten staan in schraal contrast met die van Messi, Rooney en Aguëro.

Dan komt het weer ter sprake, dat de Nederlandse competitie toch leuk en spannend is. Wanneer ik naar het hotseknots begonia voetbal van De Graafschap – FC Groningen aan het kijken bent dan vraag ik me toch echt af waar het Nederlandse voetbal heen gaat. Louter lovende woorden over de 2-1, de'schitterende' vrije trap die binnen wordt geknald door Vito Wormgoor. Ik vraag me alleen af wat er in godsnaam met Groningen-doelman Van Loo aan de hand is. Wat een slappe pannenkoek is dan.

Nee, geef mij maar gewoon Messi of Ronaldo die schitterende acties afwisselen met prachtige doelpunten. Dat zie ik veel liever dan een falende Marcelo of Enoh. Nee we mogen helemaal niet blij zijn met ons voetbal. Het word tijd dat Nederland weer eens omhoog gaat kijken. In plaats van telkens excuses zoeken voorde slechte resultaten in Europa, en voor onze Mickey Mouse competitie.

We moeten de weg naar boven weer inslaan. Want een Franse of Italiaanse competitie stelt toch ook totaal niks meer voor? Waarom zouden wij als Nederland niet hoger kunnen staan dan deze landen. Misschien is dat wel weer de valkuil, we denken mee te kunnen. Telkens trap ik er weer in, misschien zijn we wel beter? Maar dan struikel je en ben je weer terug in de realiteit. En dan kan Johan Cruijff roepen wat hij wil, maar de Champions League winnen? Dat zie ik de Nederlandse kampioen van 2010/2011 niet doen.

« ga terug
Autoservice VDB Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Spar Boere Kapsalon Annemarie Evelien Aben Reclame Cuijk Kersten Assurantiƫn Van Neerven Sport