BWH: Jarno verslapte nooit

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 25 mei 2011 00:00 door Dominique Pichel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de vijfde column in de serie. Geschreven door Dominique. Over de blessures van verdediger Jarno Kosman.

door Dominique Pichel - Verslappen? Nee, dat was er nooit bij. Geen wedstrijd, geen minuut, geen seconde. Hij eiste het zelf van al zijn medespelers. Scherpte. En als het toch gebeurde dat een andere speler verzaakte, zorgde hij wel dat je een stapje harder ging lopen. Er weer voor ging knokken. Voor de club, voor de zege of voor de derde helft. Het maakte hem niet uit, als je het team maar hielp. 

Winnaarsmentaliteit noemen ze dat. Die mentaliteit heeft Jarno Kosman. De mentaliteit die zo broodnodig wordt gemist in de selectie. Het ervoor willen gaan, ten koste van alles. Je leven in de strijd gooien. Oh.. wat verheugde hij zich toch op wedstrijden tegen bijvoorbeeld Gassel – waar een vriend van hem woont – of tegen Vianen Vooruit, afgelopen seizoen. Hij zou topschutter Mark Daamen wel aan banden leggen. 

Maar een wedstrijd spelen tegen de spits uit Vianen is verder weg dan ooit. Niet dat De Zwaluw als vijfdeklasser het niet kan opnemen tegen vierdeklasser Vianen Vooruit. Nee, de op het Looi wonende Oeffeltenaar kampt met een blessure. Een slepende blessure. ‘De heup rechts is niet versleten, maar ziet er in ieder geval anders uit dan links’, zo zei hij het een week geleden tegen mij. Een blessure aan je heup, ik moet er niet over nadenken. Zo’n soort letsel komt naar mijns inziens alleen voor bij ouderen, overgrootvaders en –moeders. Pas als je heel, héél oud bent.

‘Hij is in ieder geval niet versleten’, klonk Kosman nog een beetje blij door de telefoon. Maar hoe hij ook vrolijk probeerde te zijn, de lach was even niet meer. Als een boer met kiespijn - of misschien dat Jarno liever heeft dat ik zeg: een Ajacied met kiespijn – maakte hij het gesprek verder af. Hoe kan het ook anders. Iemand die voor het voetbal leeft, terwijl je het spelletje niet meer zou mogen spelen.

Toch blijft hij positief. Misschien dat de fysio hem nog zou kunnen helpen, zei hij me toe. Maar dan wel voor een lager seniorenteam waarschijnlijk. De Zwaluw 4 of 5 bijvoorbeeld. Elftallen die nog wel een scherphouder kunnen gebruiken. Zo een die er weer voor zorgt dat er prijzen worden gewonnen. Een duel in De Zwaluw zal al tot het verleden behoren. Drie keer per week die heup belasten (met voetballen) is te zwaar. En dan nog eens een aantal schoppen te voortduren krijgen ook. 

Schoppen die hij op de training ook wel eens uitdeelde, maar ook ontving. Zo herinner ik mij nog een training van twee seizoenen terug. Bij een klein partijtje lag hij opeens op de grond, wat overigens wel eens vaker gebeurde. Maar een vrije trap kreeg ‘ie niet. Balen.. ingetogen doet hij dat meestal, behalve als hem onrecht wordt aangedaan. Dan komt een andere kant in hem naar boven. Een niet al te ‘gevaarlijke’, maar wel nutteloze, ‘verwijzing’ slingerde hij naar trainer John Boeijen, die toen ter tijd scheidsrechter was. 

Een ogenblik later was Jarno in de kleedkamer. Alleen. Weggestuurd door de trainer. Troosteloos achtergelaten. Hij voelde zich gepiepeld. Iemand op scherp zette, was hem een keer niet gegeven. Het was namelijk te scherp. Het conflict loste zichzelf op, maar echt terugkomen kwam Jarno niet meer. 

Het lag niet aan de oefenmeester van De Zwaluw 1, maar aan de reeks blessures. Van hamstring tot lies tot heup, hij ontkwam er niet aan. Oh, wat zou John hem nu graag terug willen hebben. Als De Zwaluw ergens behoefte aan heeft is het wel aan een iemand met een winnaarsmentaliteit. Hopelijk weet een fysio er wel raad mee. Want Jarno verslapte nooit, de blessure verslapte Jarno.      

« ga terug
Spar Boere Van Neerven Sport Aben Reclame Cuijk Autoservice VDB Kersten Assurantiƫn Kapsalon Annemarie Evelien Bouwbedrijf Kerstens V.O.F.