BWH: Georganiseerde chaos graag

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 16 november 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de 22e column in de serie. Geschreven door Willem, onder andere over de problemen in de economie, bij de senioren van De Zwaluw en bij het Nederlands elftal.

door Willem Menting - Een dag na de ontluisterende nederlaag tegen onze oosterburen dringt het langzaam tot me door. Het besef wat er allemaal gaande is in de wereld om ons heen, dat voetbal niet het enige is wat telt. De Nederlandse economie krimpt, en het consumentenvertrouwen daalt. Kabinet Rutte 1 moet alle zeilen bijzetten om de Nederlandse economie weer in de lift te krijgen. Geleerden zeggen dat het niet alleen kan door middel van bezuinigingen. Maar zijn deze geleerden dan mensen die alleen maar denken aan het sociale van onze samenleving? Tja, daar kan ik beter geen verdere uitspraken over doen. Het is tenslotte een column die gaat over voetbal.

Niet alleen in de economie is het een zooitje, maar naar mijn mening begint het ook een rommeltje te worden bij de senioren van onze club. Spelers die niet komen opdagen, grensrechters die hun vlaggen moeten afstaan aan een ander elftal, scheidsrechters die twee duels achter elkaar mogen/moeten fluiten, trainingen die niet meer druk worden bezocht. Het is allemaal wat.. Momenteel is het erg zoeken naar structuur en organisatie op de zondagen.

De ene zondag wordt er beachvoetvolley gespeeld, dezelfde dag wordt het tweede elftal afgedroogd op hetzelfde strand. Misschien is De Zwaluw 2 te hoog ingedeeld? Of wellicht zijn er te weinig goede spelers voor een selectie van twee elftallen. Dan zou er een brede selectie moeten komen voor alleen ons eerste elftal. Dan denk ik aan ongeveer achttien á twintig man die het niveau wel aankunnen. Wekelijks zijn er dan een aantal spelers die afvallen en dan ingedeeld worden bij het tweede of het derde. Zo krijg je niveau in de selectie, mensen die volle bak blijven gaan omdat zij anders hun plek kwijt raken. Concurrentie is in deze van levensbelang.

Want zeg nou zelf wekelijks met een nulletje of vijf worden afgesmeerd en helemaal kapot zijn na 90 minuten voetbal is toch geen pretje. Van op je tenen lopen is nog nooit iemand vrolijk geworden. Nu oordeel ik wellicht heel zwartwit, maar dat is het beste wat je kan doen na zo’n reeks van wedstrijden. Heel nuchter kijken en dan analyseren wat er verder moet gebeuren. Natuurlijk heb ik makkelijk lullen, ik ben immers geen beleidsbepaler, slechts een zeikende columnist op de Zwaluwsite.

Naast de teleurstellende prestaties met het tweede elftal komt ook nog het afscheid van John Boeijen dichterbij. De opvolger van Teun Jacobs is bezig aan zijn derde seizoen. En de prestaties zijn tot nu toe naar behoren van zijn elftal. De laatste weken zit ons eerste elftal in de lift. Ze hebben voorlopig nog niet te leiden onder de veranderende omstandigheden bij de overige elftallen. En dat moet zo blijven: ons vlaggenschip moet onaangetast kunnen voetballen iedere zondag. De eer van ons dorp hooghouden. Net zoals de oranjemannen gisteravond de eer van ons Nederlanders hoog moest houden. Maar wat krijg je dan een falende Nigel de Jong die met een hakballetje de schitterende derde goal van de Duitsers aankondigt. Ja daar word ik nou schijtziek van, dat lambal gedrag van die over het paard getilde voetballers. Schei uit!

Aben Reclame Cuijk Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Evelien Van Neerven Sport Autoservice VDB Spar Boere Kapsalon Annemarie Kersten Assurantiƫn