BWH: Eenheid binnen een team, fluiten als een individu

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 02 november 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de twintigste column in de serie. Geschreven door Willem, over voetballen als een team en fluiten als een individu.

door Willem Menting - De prestaties op het veld zijn bij het eerste elftal van onze vereniging de laatste weken voelbaar beter. Dit terwijl er op de trainingen écht goed gevoetbald wordt. Nu zijn er bij De Zwaluw een aantal spelers met individuele klasse, die het verschil kunnen maken in een wedstrijd. Toch denk ik dat eenheid belangrijker is binnen een team.

Samen aan een doel werken. Samen iedere zondag het veld betreden. Samen de tegenstander bestrijden en waarnodig samen het leven van de opponentzuur maken. Wanneer je ploeggenoot de bal weer eens verspeeld met een keiharde charge een kaart pakken om zijn fout te herstellen. Dat hoort bij een team. Een eenheid is ook blij zijn met elkaar, samen uit samen thuis. Eigenlijk ontstaat er een soort vriendschap binnen de lijnen. En zoals ik het mee maak is er die eenheid binnen het team.

Dan heb je ook nog die wedstrijd van afgelopen zondag. Waarbij je de betere ploeg bent en dat je op een ongeloofwaardige manier een penalty tegen krijgt. De scheidsrechter maakte zich hierbij niet geliefd. Dominique Pichel maakte via zijn twitteraccount al verschillende artikelen openbaar waarin deze scheidsrechter het moet doen met felle kritiek.

Het is tegenwoordig blijkbaar normaal om de scheidsrechter aan te pakken. Maar hoe komt dit dan,? Ja, ik denk dus, omdat deze beste man vaak van een mager niveau is. Iedereen is blij wanneer er de man in het zwart op het veld staat. Ze verdienen dan ook veel respect, en ook van mij kant uit, maar het is toch echt tijd dat deze beste man eens een bril op zet met twee kleuren.

Dus niet alleen een oranjewitte lens, maar ook een blauwwitte. Ik snap ook best dat het moeilijk is, fluiten, maar als ‘ie het gewoon eens probeert. En onafhankelijkheid bestaat niet, er is altijd een lichte voorkeur voor de een of de ander. De gunfactor speelt een te grote rol, maar het mag toch niet zo zijn dat er altijd rekening wordt gehouden met verschillende belangen. Het belang van de wedstrijd is het belangrijkst. En twee teams waarnodig op hun fouten wijzen. En niet het belang van de een boven het belang van de ander stellen.

Nee kom op man in het zwart. Jij weet beter, jij hebt ook een cursus gevolgd. Daar hebben ze je vast ooit verteld dat een wedstrijd wordt gespeeld tussen twee teams. En dan hoeven we niet op iedere maandag jou, de scheidstrechter, weer tot op het bot af te maken. Zoals dat al gebeurt in de verschillende voetbalopinie programma’s. Dan hoeft de KNVB ook niet een ‘homereferee’ als Kevin Blom een weekend vrij te geven. Of een scheidsrechter een tik op de vingers geven en hem daarna melden dat hij in de Jupiler League FC OSS – AGOVV mag fluiten. Dus gewoon twee teams met een hoop eenheid en een onpartijdige scheidsrechter? Dat is toch niet zo moeilijk.

Kersten Assurantiƫn Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Aben Reclame Cuijk Spar Boere Autoservice VDB Van Neerven Sport Evelien Kapsalon Annemarie