BWH: Een periodetitel is mogelijk

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 07 september 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de dertiende column in de serie. Geschreven door Dominique. Onder andere over de periodetitel, de Oeffeltse mentaliteit en een doelstelling.

door Dominique Pichel - De periodetitel. De Zwaluw 1-speler Merijn Elbers had er in De Gelderlander van woensdag 31 augustus over. De centrale verdediger acht ons eerste elftal in staat om een van de drie ‘gedeeltes’ van de competitie te winnen. Of misschien beter gezegd: een bepaald competitiedeel bovenaan te eindigen. Als nummer één. “De titel winnen we niet, maar het zou mooi zijn als we voor een periodetitel kunnen gaan”, tekent de journalist op uit de mond van Elbers.

Het is een signaal dat het voormalig JVC Cuijk-jeugdproduct wil afgeven. De Zwaluw moet niet mee gaan doen om de prijzen, nee De Zwaluw moet mee willen doen om de prijzen. Willen is inderdaad wat anders dan moeten, maar willen is vooruitstrevend(er). En daar ligt volgens mij een groot verschil in benadering. Als je een doel nastreeft dan zou je het eerder kunnen bereiken.

We zijn daar mijns inziens bij De Zwaluw nog te gemakkelijk in. We willen graag elke wedstrijd winnen, elk duel een doelpunt meer dan je tegenstander maken. Daaruit vloeit logischer wijs voort dat we zoveel mogelijk wedstrijden willen winnen. Maar ligt daar de crux dan niet? Wil elk team niet ieder duel winnen? Wil men niet zegevieren als men naar het veld toe loopt om vervolgens af te trappen tegen welke willekeurige speler dan ook?

Natuurlijk start je elk duel met in gedachte dat je kan winnen, maar dat is geen lange termijndoelstelling. In mijn, en ook blijkbaar in die van die van Merijn, ogen moet je ergens voor gaan. Zodat je altijd na afloop een conclusie kunt trekken of je het goed dan wel slecht hebt gedaan. Dit te formulieren doel moet je wel samen stellen. Spelers en trainers, eventueel bestuursleden. Iets waar je ook samen naartoe werkt. Waar je samen ook afgerekend op kan worden.

We zijn daar bij De Zwaluw soms wel te lief in. Te lief om elkaar af te rekenen. Misschien omdat we elkaar te graag mogen. En dat heeft natuurlijk ook voordelen. We zullen het dit seizoen namelijk ook samen moeten doen. De selectie van onze club is in vergelijking met voorgaande jaren een stuk krapper geworden. Niet alleen omdat een grote groep - wat zichzelf al (te) oud noemt maar het mijns inziens nog niet is - naar het derde elftal is vertrokken, maar ook omdat de selectie nu al een blessuregolf kent.

De door Merijn aangehaalde periodetitel is desondanks toch mogelijk. In mijn ogen zijn Stormvogels’28 en Estria de grote titelkandidaten in de vijfde klasse G, maar de andere teams erachter zijn min of meer gelijkwaardig. Hierdoor krijg je een open strijd voor de twee resterende nacompetitietickets. Om de periodetitel tot doelstelling te prolongeren, moeten we wel zeggen dat we er met z’n allen voor gaan. Niet alleen de technische staf en spelers van De Zwaluw 1 en 2, maar ook de overige seniorenteams en de jeugdteams.

Het kan vaker voorkomen dat er op zondagmiddag te weinig spelers voor het eerste beschikbaar zijn. Door blessures of schorsingen bijvoorbeeld. De kunst is dan dat er toch genoeg spelers beschikbaar zijn voor het eerste elftal. Daarbij kan het zo zijn dat er spelers door moeten schuiven. Niet altijd leuk, maar het zal toch moeten gebeuren. En dan kan de Oeffeltse mentaliteit, waar een ieder elkaar wel op een of andere manier mag, de doorslag geven. Vandaar dat ik besluit met de volgende zin: we pakken dit jaar een periode!

Kapsalon Annemarie Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Evelien Spar Boere Kersten Assurantiƫn Autoservice VDB Aben Reclame Cuijk Van Neerven Sport