BWH: 'Doe eens normaal man’

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 05 oktober 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de zeventiende column in de serie. Geschreven door Dominique. Over Geert Wilders, voetballers en scheidsrechters.

door Dominique Pichel - ‘Doe eens normaal man.’ Geert Wilders sprak deze zin twee weken geleden uit tijdens de Algemene Beschouwingen, de nabeschouwingen van de Nederlandse politieke Champions Leaguefinale. Het citaat was gericht aan minister-president Rutte. Ondanks dat Wilders met laatstgenoemde een meningsverschil had, is het een zin waar menigeen zijn vraagtekens bij zet. Want kan zoiets – ook al is het in het heetst van de strijd - wel in de Tweede Kamer?

In mijn ogen was het niet alleen een citaat die naar mijn mening niet past bij een persoon met een voorbeeldfunctie, het was een uitspraak die de samenleving laat wanhopen. Want Wilders mag dan wel een bepaald gedeelte van de maatschappij vertegenwoordigen, dan hoeft hij zich daar nog niet naar te gaan gedragen. Want waar de zin ‘doe eens normaal man’ op straat nog wel eens wordt gebruikt, daar kijk je wel uit om het op het voetbalveld te zeggen.

Waar voetballers in de vijfde en zesde klasse van het amateurvoetbalniveau om het minste of geringste commentaar op de scheidsrechter een gele kaart ontvangen, daar zou een van de belangrijkste figuren in de Nederlandse politiek ongestraft van alles mogen zeggen? En dat zonder erop te worden aangekeken?

De taal die de PVV-voorman gebruikte is dermate schandalig dat het de scheidsrechter, van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, in diskrediet brengt. Want wat nou als ik een overtreding op een speler maak, het niet met de onpartijdige eens ben en zo tekeer ga tegen de scheidsrechter als Wilders tegen onze premier? In de trend van: ‘Scheidsrechter, doe eens normaal man!’ Een gele dan wel rode kaart zou mijn gevolg zijn. Wegens commentaar op de leiding.

Normaal gesproken. Want kan een scheidsrechter voor de opmerking een van de twee kaarten nog wel trekken? Is deze zin doordat Wilders hem ongestrafd heeft uitgesproken niet al lang ingeburgerd? Daarbij komt dat ik denk dat het niet alleen deze uitspraak van de Limburger is. De veranderde maatschappij maakt het werk van de scheidsrechter moeilijker. Waar de man met fluit nog uitgaat van een bepaalde mate van respect van zowel spelers, trainers als supporters, is het territorium afgebrokkeld.

Het respect is ver te zoeken. Een discussie aangaan met de scheids mag wel, moet zelfs, maar het verschil tussen iets zeggen en schreeuwen, is een verschil als dag en nacht. Spreken met fatsoen, om het zo maar even te noemen. Het is daarom ook zo verkeerd dat een persoon waartegen men opkijkt, iets doet wat eigenlijk niet door de beugel kan.

Waar voetballertjes op pleintjes of op straat, om de kunsten van ‘s werelds bekendste en beste voetballers, allemaal Lionel Messi, Cristiano Ronaldo of Wesley Sneijder willen zijn, gaan ze zich ook gedragen naar de normen van een persoon met een (andere) voorbeeldfunctie. Bij een aantal van de 51 doelpunten die De Zwaluw D1 dit competitieseizoen al scoorde, zag ik bijvoorbeeld het juichen van voormalig Feyenoorder Georginio Wijnaldum terug. Iets wat geleerd is van televisie. Hopelijk zullen diezelfde voetballers niet na een gemaakte overtreding hetzelfde gaan schreeuwen als Wilders tegen Rutte deed.

Het respect voor een scheidsrechter moet namelijk vanzelfsprekend zijn. Iets waar deze weken misschien iets langer bij stilgestaan kan worden. Want naast de Oeffeltse kermis, start ook op 7 oktober de Week van de Scheidsrechter. ‘De scheidsrechter is onmisbaar op het veld. Zonder scheids, geen clubwedstrijd. Het zijn vrouwen en mannen met passie voor hun vak’, stelt de KNVB. En daarmee ben ik het eens. Want een scheidsrechter, of een minister-president van Nederland, word je niet om uitgekafferd te worden. Nee, omdat je het leuk vindt om te doen.

Autoservice VDB Kapsalon Annemarie Aben Reclame Cuijk Spar Boere Van Neerven Sport Kersten Assurantiën Evelien Bouwbedrijf Kerstens V.O.F.