BWH: De Hollandse berg

Columns, Algemeen — Gepubliceerd op 29 juni 2011 00:00 door Willem Bardoel

In BlauwWit Hart bespreken Willem Menting en Dominique Pichel verschillende zaken binnen en rondom de voetbalclub. Of het nou gaat om het spel van het eerste, de voorzitter of om de lengte van het gras, alles wat gerelateerd is aan voetbalvereniging kan het onderwerp zijn.

Hieronder de tiende column in de serie. Geschreven door Willem, over ons Nederlanders.

door Willem Menting - Zaterdag is het weer zo ver. Dan start de Tour de France. Mét topfavoriet Alberto Contador. Want lange tijd was de deelname van de Spanjaard onzeker. Hij had vlees met doping gegeten. Desondanks start hij toch in de 98ste editie van de 21 ritten durende koers. Contador en het andere pak renners eindigen in de laatste bergetappe op de befaamde berg. De Hollandse berg. De Alpe d'Huez.

Op deze berg hebben vele Nederlanders de armen in de lucht mogen steken. Onder andere Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Teunisse. Deze landgenoten kwamen allemaal als eerste over de streep. Hopelijk kan Robert Gesink worden toegevoegd aan dit illustere rijtje wielerhelden.

De Alpe d’Heuz zal op 22 juli oranje zien van de vele Nederlanders die er op neerstrijken om hun helden aan te moedigen. ‘Nederlanders en oranje shirts je komt ze overal tegen.’ Overal waar een groot sportevenement wordt georganiseerd staat wel een Holland Heineken House.

Of het nou gaat om het EK-voetbal of om de Olympische Zomer óf Winter Spelen er staat zo'n gigantische bult met Nederlands volk. Geweldig toch, overal waar we komen supporteren we ons land. En dat op een veelal positieve wijze. Niet zoals Engelsen die het halve land afbreken na een gewonnen of verloren wedstrijd - want dat maakt die lui toch niet zoveel uit.

Nee op een positieve manier de successen van je land vieren. En dat daar dan een grote hoeveelheid bier bij nodig is, het zij zo. Nee, de organiserende landen zijn alleen maar blij met die mensenmassa's in oranje. Tijdens het EK voetbal 2008 in Oostenrijk en Zwitserland was de gehele stad Bern oranje gekleurd. De burgenmeester van de stad was door het dolle heen. Helaas sneuvelde Nederland tegen Rusland, maar dat geheel terzijde.

De voorzitter van de Olympische spelen in Londen (Mr. Lord Coe) keek al uit na die massa's oranjehemden die hij kan verwachten in de zomer van 2012. Althans dat zei hij tegen de NOS. Natuurlijk zullen lang niet alle partijen blij zijn met die maffe Hollanders, maar ik denk dat wij als landje best trots mogen zijn op ons 'gezellige' volk. Want het zijn er tenslotte maar zestien miljoen. Dit terwijl ze zich over het gehele aardoppervlak verspreiden.

Van de zomer gaan we niet stil zitten met zijn allen. Het blauwwitte tricot kan wel de kast in, maar het oranje 'pakkie' wat ook ergens in diezelfde kast hangt, kan aangetrokken worden. We gaan hopelijk een mooie sportzomer tegemoet en als het een beetje meezit wellicht een mooi oranje sportzomer. Want wij Nederlanders, zoals ik het liever zeg of beter wij Oeffeltenaren, zullen ook oranje kleuren wanneer nodig. Is het niet voor het wielrennen of het voetbal dan maar voor het schaatsen, want ook Sven Kramer zal ons nodig hebben.

Spar Boere Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Evelien Kersten Assurantiƫn Autoservice VDB Aben Reclame Cuijk Van Neerven Sport Kapsalon Annemarie