Bomenkap rond sportpark De Zwaluw

Algemeen — Gepubliceerd op 13 februari 2022 14:15 door Willem Bardoel

Het kappen van bomen rondom het sportpark heeft gezorgd voor heel veel zicht op de voetbalvelden. Het is schrikken voor wie bomen lief heeft, maar het was al tijden wel nodig. Het zal even wennen zijn!

De gemeente, die eigenaar is van het hele gebied, heeft firma ‘Bosvisie’ gevraagd het geheel te coördineren en die heeft de werkzaamheden uitbesteed aan het boomverzorgingsbedrijf van Arie Arts bv St Agatha, dat onder leiding staat van de Oeffeltse bedrijfsleider Jeroen van der Ven. Waarschijnlijk gaan de bomen heel wat opbrengen, omdat de houtprijs de laatste tijd helemaal door het dak ging.

Veel bomen verdwenen
Er zijn heel wat bomen gekapt, 40% van het totaal. De schattingen lopen uiteen van 50, 100 tot misschien nog wel meer ‘slachtoffers’. Daardoor zijn er enkele gaten ontstaan, die minder fraai ogen. Aan de binnenkant van voetbalveld 2 kon de machine enkele bomen niet bereiken en zijn door de groenploeg van de Zwaluw zelf omgezaagd. Nadat alle takken en struiken rond de bomen zijn opgeruimd, de grond geëgaliseerd is en alle bomen weer volop in bloei staan, zal het er allemaal weer veel beter uit gaan zien.

Halve eeuw oud
De bomen, bijna allemaal eiken en beuken, zijn in 1974 geplant en dus al bijna een halve eeuw oud. Ze zijn dicht bij elkaar gezet, zoals dat gaat bij elke aanplant om de ruimte goed te vullen. Op den duur hebben de bomen individueel te weinig ruimte om volledig uit te kunnen groeien. Door deze uitgebreide kap hebben de blijvende bomen de kans volledig uit te groeien tot mooiere exemplaren.

Was dit wel nodig?
Elke twee jaar komt een bedrijf in opdracht van de gemeente alle sportvelden ‘schouwen’, zoals dat heet. Zij bekijken en beoordelen het onderhoud van het terrein wat de voetbalclub en tennisvereniging sinds ze geprivatiseerd zijn zelf moeten doen. Zij hebben in de loop van de tijd al gezien dat de Zwaluw en TVO nogal wat overlast hadden van de grote hoeveelheid bomen en struiken. Hierdoor krijgen de verschillende velden te weinig licht en kan de wind te weinig over de velden waaien. Gevolg daarvan is dat ze vaak te nat blijven en daardoor moeilijk goed te onderhouden zijn. Verder zorgen de bomen in de herfst voor vrachten aan vallend blad en dorre takken op de velden. Het gaat de beide verenigingen heel wat werk aan onderhoud schelen.

Afrastering
Behalve dat er nog opgeruimd en vlak gemaakt moet worden, zal er nieuwe afrastering aangebracht moeten worden. Daar gaat Henk Fransen, sportparkbeheerder van de Zwaluw, nog contact over opnemen met de gemeente. Want nu kan iedereen zomaar de velden betreden en is er trouwens al de eerste hondenpoep gevonden aan de rand van het voetbalveld. Het was in de oude situatie al een kunst om het sportcomplex vrij te houden van illegale bezoekers. Nu is het echt open huis.

Nieuw ommetje
Het hele gebied wordt heel geschikt voor wandelaars en trimmers. Het is een prachtige omgeving om sportief bezig te zijn. Of de oude trimbaan in ere hersteld wordt, is de vraag, maar het gebied is er zeker geschikt voor. Het zal zeker wel aan de ommetjes van Oeffelt toegevoegd worden.

Tekst: Gert-Jan Bardoel
Foto's: Ed van Alem

Foto's toegevoegd op 13 februari 2022 14:23

Kersten Assurantiƫn Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Aben Reclame Cuijk Kapsalon Annemarie Van Neerven Sport Spar Boere Autoservice VDB Evelien