'De gruwelijke wereld die de aarde heet'

Columns — Gepubliceerd op 17 december 2012 15:55 door Dominique Pichel

"In mijn vorige column schreef ik dat ik aan het genieten was van mijn reis in Engeland. Ik heb in verschillende steden voetbalwedstrijden mogen aanschouwen. De gemoedelijkheid van in Leeds, Liverpool, Bolton, Manchester en Sheffield sprak mij erg aan." Lees de nieuwe column van Willem Menting verder.

"Persoonlijk zou ik er zelfs wel langer willen verblijven. Na mijn weekje in Engeland ben ik alweer enige tijd terug in Nederland. De laatste tijd wordt het beeld van mijn wereld bepaald door geweld en doodslag.

Het complete land is inmiddels overgeschakeld naar de orde van de dag. Het woord RESPECT staat al lang niet meer bij iedereen bovenaan. Robert Maaskant, die als een B-acteur tekeer gaat tegen de scheidsrechter, is zich van geen kwaad bewust. De KNVB zal er waarschijnlijk alles aan doen om het geweldig minder te laten worden op de voetbalvelden. De politiek gaat zich er inmiddels ook mee bemoeien. De VVD en de PvdA willen dat profvoetballers het juiste voorbeeld gaan geven voor onze jeugd. Hoe kunnen de allerjongsten van onze samenleving nou gemoedelijk opgroeien. Er zijn voorbeelden te over van verschrikkelijke gebeurtenissen in de wereld. 

Om maar te beginnen in ons eigen land. Richard Nieuwenhuizen werd onbedoeld de hoofdrolspeler in een duel van het team van zijn zoon. De grensrechter van Buitenboys werd gemolesteerd door spelers van de tegenpartij. Uiteindelijk overleed de jonge vader, echtenoot en voetbalfanaat aan zijn verwondingen. Het amateurvoetbal in de regio Almere zal nooit meer hetzelfde zijn. Tijdens de zaalvoetbalwedstrijd van vorige week, waar ik zelf aan deelnam, hielden we een minuut stilte. Ter nagedachtenis van de overleden grensrechter. De teams van JoJo Tenten uit Oeffelt en PSV Kansas uit Cuijk stonden muisstil tegenover elkaar. Tijdens het duel werd er niet gemopperd op te leiding. Hoe lang wordt zoiets volgehouden? Gaat iedereen bij de eerste volgende wedstrijd weer als een idioot tekeer tegenover de leiding van het duel. 

Het woord RESPECT heeft in ieder geval een week bovenaan gestaan. Hiervoor moest wel de 41-jarige Nieuwenhuizen van het leven beroofd worden. Tijdens de emotionele stille tocht, die ter ere van de overleden grensrechter gehouden werd, vormden zo’n 400 jeugdspelers van de club een erehaag voor de vrijwilliger van de club.

In de afgelopen dagen werd de wereld opnieuw geschokt door een gruwelijk voorval. In het kleine plaatste Newton, Connecticut VS, heeft een of andere idioot zevenentwintig veelal jonge kinderen van het leven beroofd. In totaal zijn twintig kinderen in de leeftijd tussen de vijf en de tien jaar omgekomen. Op de school waar het voorval plaatsvond waren de lessen van die dag net van start gegaan. De dader heeft zichzelf ook omgebracht. Weg van de door hemzelf gecreëerde ellende. Wat is er mis met deze wereld? Hoe kan het zo zijn dat mensen tot deze verschrikkelijke daden in staat zijn? 

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan de tbs-kliniek in het plaatsje Zeeland. De enige long-stay kliniek van Nederland. Ik heb daar mensen gesproken die zichzelf slachtoffer noemen van hun eigen daden. De ‘patiënten’, zoals ze zichzelf noemen, hebben onder meer op verschrikkelijke wijze hun echtgenotes van het leven beroofd. Zij blijven voor de duur van hun gehele leven in de kliniek in Zeeland. Geen uitweg naar buiten. 

Waar zijn we nou allemaal mee bezig? Weet iedereen wel hoe hij/zij zich moet gedragen? Moeten we niet allemaal een cursus RESPECT volgen? Je zult bijna zeggen van wel. Gisteravond voelde ik de bui alweer hangen. Ik zag een supporter het veld betereden in het stadion van FC Barcelona. De Catalanen namen het op dat moment op tegen Atlético Madrid. De nummer een en twee van de Spaanse Primera Division. Tot mijn grote verbazing toonde deze supporter niet zijn mannelijke geslachtsdeel of maakte hij zichzelf vast aan de doelpaal. Nee, hij knuffelde de kleine grote man Lionel Messi. Dit had ik nog nooit eerder gezien. Ik vond het respectloos dat hij het veld betrad maar de beste man liet wel zien dat het anders moet in de wereld. 

Iedereen heeft kunnen zien dat het ook anders kan. Een knuffel, zo simpel kan het zijn. Waarom iemand op gruwelijke wijze aanvallen, afmaken of verminken. Het wordt hoogtijd dat het woord RESPECT weer bovenaan staat. Niet voor een weekje, of een maandje. Nee, voor altijd bovenaan."

« ga terug
Kersten Assurantiƫn Van Neerven Sport Evelien Autoservice VDB Aben Reclame Cuijk Bouwbedrijf Kerstens V.O.F. Kapsalon Annemarie Spar Boere